Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ÉRZELMI és ÉRZÉKI KÖTÉLHÚZÁSAINK...

2016.04.12

 

ELPAZAROLT ÉRZELMEINK

A pazarlás szó nem ismeretlen fogalom. Nagyon egyszerű pazarolni. Pazarlóan bánunk a természettel és a természetünkkel. Pazar(ló) módon őrizzük, védjük testi, lelki és érzelmi értékeinket? Létszükséglet  megtanulni a pazarlás tudományát,  hogy alkalmazkodni tudjunk, vagy netán  megváltozni, ha éppen az kell,  hogy valami maradjon is a pazarlás(unk) után

Nem osztom az észt, nem akarom és nem is tudnám a világ problémáit megoldani, de: sajátos házi módszeremmel olyan egyszerű megoldást kínálok fel, ami könnyen, gyorsan kezelhető "útmutató" (GPS)  lesz annak a helyes értelmezéséhez, mennyire vagyunk értői és gyakorlói a pazarlás tudományának ami a saját testi, lelki és érzelmi értékeinket illeti!

Születési jegye mellett olvassa el a Hold, és az ascendens (ASC) csillagjegyét is (ha tudja). Legyen bátor kimondani: tudni akarom a párom ilyetén dolgait is!  Nyílt titok: nők esetében, ha azt az „utasítást” adja ki, hogy milyen a társam (férjem), főnököm (akkor is, ha éppen nő), a Nap jegyét úgy olvassa el, mintha róla olvasna. Férfiak ( ha tudják),  Hold jegyük „nézése” közben nejükre (partnerükre), a nők pedig önmagukra találnak pazar  gondolatokat.


KOS Nem volt nehéz megállapítani e csillagjegyű „pazarlóról”, hogy minden problémájának gyökere, hogy a „járt utat járatlanért” felcseréli!  Ne akarjon mindenütt, mindenben az első lenni!  Magunk között szólva: „bedurran az agya” – márpedig neki senki se parancsoljon! – és elindul vándorútra. Nem  ám úgy, egyenesen, hanem kacskaringósan. Ahogy éppen  a kedve diktálja. Elsőre úgy fest, hogy pazarolja értékes energiáit. Nincs türelme meghallgatni a bölcsebbektől: „lassan jársz, tovább érsz”. Figyelmeztetjük: egyszer még a fal fog megállítani!   És meg is állítja! Mégis miért sikeresek egyesek, miért viszik olyan sokra  azok közül  akik e jegyben születtek? Nos, igen egyszerű. Felfogás kérdése, mert minden  a fejben dől el! Talán valaki mondja neki, vagy  már mondta, mint magam is itt: menj bátran kacskarigósan, széltében-hosszában! Ugyanis, a bölcs Kos jegyű rájön, ki előbb, ki utóbb : a legrövidebb út az egyenes!  Jó esetben tékozlása, hányattatása  lehet a fejlődési, az érési útvonala,  a kalandok pedig csak hozzásegítik ehhez a nagy felismeréshez.

BIKA Biztos vagyok abban, hogy első olvasatra minden szó a torkán fog megakadni, olyan tüskés lesz, és a negro sem segít. Mire megy el itt az értékes adottsága? Tapasztaltam, hallottam, a saját szememmel láttam: Mennyi? Annyi? Nem számít, jöhet! Legyen belőle minimum kettő! „Addig jár a korsó a kútra, míg el nem törik” – de nem számít, veszünk egy újat, csak mindig eggyel több legyen belőle! Évente kétszer egy-egy  külföldi út, mert van miből, és nem ritka az ő szájából hallani :„megveszlek kilóra !”  Persze  azért itt is akadnak bölcsek. Csendesen, halkan él a maga világában tudva mije van, annyi, és amennyi, „a többi púp a hátamon” – mondja! Róla szól, ő is mondja: „Jobb ma egy veréb, mint holnap egy túzok”! Mindenki szabad akaratából válassza a sorsát! Aki telhetetlen, és mélyen „belejön” a halmozási lázba, az sem kerülheti el a maga Sorsát. Aki  okos, nem csak bölcs, az  meg tudja őrizni, amit meg kell, és érdemes – a többi mind mellékes!

IKREK Gyakran találkozunk olyan emberrel, aki "kézzel-lábbal” igyekszik elmagyarázni, hogy „mennyibe is kerül a kenyér”. Szóval „jár a szája, mint a rokka”, elmondja azt is, amit nem kéne, csak úgy dől belőle a szó, mint a vízfolyás, megállás nélkül gesztikulál, és  pörög, forog, mint a vízimalom kereke.  Álljon itt a példa: Egy embert bilincsben vittek a bíróság elé  - Ikrek jegyű   - és felolvasták neki a vádiratot. Teljesen ártatlan volt minden vádpontban, de nem szólt! Elítélték, majd az utolsó szó jogán engedték, hogy beszéljen. „Ártatlan vagyok!” – szólt. Rákérdezett a bíró, hogy eddig ezt miért nem mondta? Mire az Ikrek ember: „Hogyan tudnék normálisan beszélni úgy, ha meg van kötve a kezem!” Személyes tapasztalatom(egy a sok közül): Börtönben tartott előadásom során valakinek - Ikrek volt természetesen- azt mondtam, hogy kiváló a kézügyessége. Kérdésére, hogy milyen pályát javaslok neki az autószerelést mondtam. Egyszerre „röhögött” föl mindenki, ugyanis a kérdező autó lopásért ült ott. Ikrek esetében pazarlás a némaság, így lehet kiváló pedagógus, de akár újságíró is.

RÁK  E jegy szoros összefüggésben van a Hold bolygóval, ami alakváltozásaival köztudottan „mély hatással van” úgy a földi, mind az emberi természetre egyaránt. Változik, mint a kaméleon, aszerint, hogy milyen környezetben van (vagy kerül), akár önhibáján kívül is. Vele kapcsolatban mindig (könnyen) meg lehet állapítani,  hogy kivel is beszélt utoljára. Pazar módon „leadja a drótot” a házon belüli témában, vagy az utca emberével való találkozása után, magunkat is beleértve! Soha nem lehet tudni, hogy hol pazarolja el az értékes energiáit, mert van, hogy  a  jóságos Holle anyó szerepében látjuk, akinek az asztalánál degeszre ehetjük magunkat (addig nem beszélünk!). De  vajon miért van az, hogy a jóságos Moha bácsi jóllakottság utáni ébredéskor „házisárkányról” regél csípőből eleresztve. És, amíg alszik a „finomkodó” Moha úr, Holle anyó egyfolytában „megforgatta még a kést, és a villát”  is e drága emberben. A finálé is megér egy mondatot. Amikor egymás mellett állva – talán hosszú éveken át – egyszerre mondják ki: nincs  jobb ember a földön, mint az én életem párja. És ez akár egy-két órán belül változhat is.

OROSZLÁN Tálcán kínálkozik a példa: róluk mintázták a „Meztelen a király” meséjét. A tetszelgés felsőfoka, példa a pazarlás magasiskolájára.  Mesébe illő, ahogyan fent  maradt róla ez a pazar kép. De nem kell messzire menni, ha jól figyelünk a hétköznapi élet is adja a mesét. Íme: Vonaton utaztam, egy nő ült mellettem. Rendezett kinézetű, átlagos külsővel. Egy idő után kitettem szerény  elemózsiámat, egy csomag teasüteményt. Mire észrevettem, simán kérés nélkül felvette, kinyitotta, majd párat kivett belőle és eszegette. Erre - jó magam Oroszlán ASC lévén, de azt  most se tudom, hogy ő milyen jegyű volt - közöltem vele: Nem jó helyen „tapogatózik”! Visszanézett rám, felismerte a „kényes” helyzetet, majd huncut mosoly kíséretében mondta: Hoppá, mellényúltam! Megkínálhatom az enyémből? Aztán közösen, békésen elfogyasztottuk mindegyiket.  Csak az bántott, hogy ez a közös csemegézés a vonaton történt és a vendéglátás is szerény…blush

SZŰZ Amit  ki nem állhat, az a rendetlenség! Azt sem szereti ha mi éppen mást akarunk, vagy  a főztjét nem szeretjük. Nagyon  elégedett azzal, amit ő csinál, és azonnal hozzáteszi , nincs jó véleménnyel amit és ahogyan mi csinálunk. Kedveli ha nála rend van, viszont nem érti, hogy miért nincs fele annyira másoknál. Örömmel veszi, ha valaki egészségesen él, nem érti  miért mennek egyesek a háziorvosukhoz gyógyszert felíratni, amikor a homeopatikus szerekkel egészségesebbek lennének. Miért e megjegyzése? Simán rávágja: nem pazarolja az idejét olyan emberekre, akik vele ellentétben hanyagul bánnak a dolgaikkal. Napokig sorolhatnám a megjegyzéseit pazarul, szórakoztatóan, pedig ez nála nem vicc!  Váltig állítja, jó esetben, akinek nincs humora – neki van – ne is egyék-igyék semmit, éljen száraz kenyéren, az legalább egészséges. Ki tudná a legjobban a szánkba adni, ha nem ő! Az élete, során mindenütt és mindig  úgy gondolja : „valami van, de nem az igazi”! Világos, nemde bár?

MÉRLEG Hatalmas színész, mindennapi teljesítménye megér egy Oscart! Ez komoly! Minden nap!  Reggel a szappanoperánkban még az a forgatókönyv témája: tudod, szívem tisztában vagyok vele, hogy jó szántadból soha, de soha nem vinnél  sétálni, mert „magasról lesz…d”, hogy én erre mennyire vágyom. Nem pedig arra, amire te gondolsz!  Folytatódik délben: „ majd jól kiéheztetlek, akkor felviszel a csúcsra, ha én is  úgy akarom!” A délutáni felvétel szövege:„Lemondtam a sétáról! Ettől aztán vérszemet kap – egy életen át -, hogy izgalmas fordulatot tartogat estére. Este tovább pereg a film,  a lakásban az összes lámpa ég, más fényben ugyan, de  kezdődik  egy gáláns séta a lakásban, mint az  reggel volt.  Az élete erről szól! Ki-ki hogyan fejlessze a süket dumáját! Kifinomultan tesszük ezt a „séta dolgot” és a párunk már lassan úgy fújja, mint a pereces. Kialszik a fény, magunkban mondjuk: Hülye vagyok, vagy más agyi deformitású? Valamelyik, az tuti!

SKORPIÓ  A sok szöveg neki süket duma.  Itt  nem kell pazarolni a nyálas, cukros szöveget, a „happy-end” is a pincében pihen. Térjünk a lényegre! Szóval, feketén-fehéren, játsszunk akár  „orosz rulettet”. Lehet egy jó mondatunk, kettő is, talán három, de ha a golyó előbb ér oda, csak egy mondata lesz felénk: Örültem  a találkozásnak, viszlát odaát!  A párbeszédek mottója,  nyögjük  már ki, mit akarunk. Ha rohadt szerencsénk van, akkor a második mondata az, hogy neki itt a Földön nincs semmi, ami vonzó. A világ tele van kacatokkal, lim-lommal, magát és minket is beleértve, de igyekezzünk végre értelmes dolgokról beszélni, ne pazaroljuk az ő idejét! Ha harmadszorra is túléltük „ravasz” bosszúját – élve hagyott – akkor még mindig itt van és lazán játszik az idegeinkkel, sőt mi több, neki van igaza!  Hang nélkül hirdeti, mindent túl lehet élni. Tőle aztán lökhetjük a süket dumát a világ végéről, annak  pusztulásáról, neki a világ vége akkor van, ha ő már nem él!

NYILAS Joviális típus, de az  igazság dolgában nem mindig áll a helyzet magaslatán. Neki azt nehéz megemésztenie, hogy: minden jó úgy, ahogy van, ahogy történik! Úgy gondolja, mindenki agyi kereke az övéhez hasonlóan jár.  Gyakran makacskodik.  Ő a megtéveszthetetlen, verhetetlen bajnoka a pazarlásnak, időben és térben, fent és lent, élő és élettelen dolgokban!  Mintha nem ismerné az időt, fel sem tűnik neki, nem elég annyit mondani, „majd jövök”. Várhatjuk.  Miközben keresi a lakáskulcsot, hogy ki tudjon jönni hozzánk, de azt elkeverte. Be nem vallaná, hisz ő csalhatatlan. „Háry János Főiskolán” megtanulta, hogy mi az időpazarlás definíciója. Hogy „a lónak is négy lába van, mégis megbotlik”.  Csak akkor nem bukik, ha a vizsgáztató is Nyilas, vagy éppen alszik. Egy bölcs Nyilas csak akkor nem pazarló, ha a saját kárán megtanulta,  a sorsot nem lehet kijátszani, a tudás nem játékszer. Mindenkinek az élete a saját szabadságáról és a saját boldogságáról szól, nem pedig  a másik idejének elrablásáról.

BAK Kategorikusan kijelentem, itt nem nagyon lehet pazarlóról beszélni, inkább aszkétáról. Némileg hasonló karakter, mint a Skorpió, és a tiltás itt nem is nekünk  szól, hanem önmagát csitítja. Reális céljai vannak a vágyai megteremtéséhez, amit foggal és körömmel, de megszerez. Ebben a jegyben – személyben – bújik meg „a cél szentesíti az eszközt”. Természetesen ez azzal jár, hogy hihetetlen sok irigyet és balekot gyűjt maga köré, akik szinte áthatolhatatlan falként veszik körbe.  Jól meg tudják védeni – tudatosan, vagy tudattalanul – az ő privát érdekeit. Olyan játékos, vagy olyan játékot űz, mint a sakk. Vannak egyszerű parasztjai, akik mondhatni névtelenül, faltörő kosként, kamikaze stílusban  még  morzsákért is a tűzbe mennének érte, miközben védik a „tisztjeit” is. Ez utóbbiak ugyan vele egy sorban vannak,  de fel sem érhetnek az ő tekintélyével, céljaival. Az teljesen mindegy, férfi vagy nő az illető, a pazarlás ismeretlen itt. Patthelyzetig „játszik” – velünk - és ha már mindennek vége, „A mór megtette  kötelességét!” -  szól, majd ő is simán kiszáll.

VÍZÖNTŐ Nem egy viccelődő típus, és ez benne a vicces. Környezetemben e jegynél állandóan a következőkkel  példálózom (hátha valaki még nem hallotta!) : „Mátyás király a budai várban könyökölt egy ablakban. Arra ment a bolond, akitől kérdi:- Hová mész?  - Hozzád!- volt a válasz. Mire a király: - Ide bolondok nem jöhetnek be!  - Akkor te, hogyan kerültél oda? – kérdezte a bolond.” Semmi baja nem lett belőle! Így van a Vízöntő is. Ki tudja miért, hogyan, esetében ez természetes. Oroszlán jeggyel szemben állva, neki a Nagy Ember elnézi. Máris pazarul megállapítható mérőműszerek nélkül, hogy ha felvitte az Isten a dolgát, szerényen viseli a tisztét, zokszó nélkül „veszi az adást” az e jegyű embertől Persze, kevés ilyen akad, mivel  többnyire mindenen felkapjuk a vizet. Egy viccelődő típus, és  éppen ez benne a vicces. Jó maga nem tudja, és észre sem veszi, a hangja nem éppen a fülemüle zenéje. Szóba hozom – kár lenne érte megsértődnie – sok idegességtől kímélné meg magát, ha átállítaná hangja tónusát, frekvenciáját - ön nem bolond- és máris révbe juthat(na)!

HALAK A passzivitás, a sodródás, a túlterheltség, a kiszolgáltatottság  minden jegynél megtalálható, de benne hatványozottan. Hallhatnánk valamit a szájából – amit mindig nyitva tart, mintha mondani akarna valamit – , de képtelen szólni, mert beléfojtjuk a mondandóját. Egy ideig hallgat, majd legyint, s továbbáll. Mások, mi, a vele való találkozást úgy éljük meg, hogy végre egy ember, aki tátott szájjal hallgat meg minket, úgy, ahogyan senki más. Látjuk, hogy le sem veszi rólunk a szemét, csak úgy issza a szavainkat! Előfordul, hogy igencsak elraboljuk az idejét, ezzel rengeteg szép dolgot elszalaszt, olyanokat is amiről csak álmodni mer. Nincs akivel megvalósítsa. Van olyan ember aki  figyel rá, aki észreveszi őt, mert így is a reális életre tanít – nagy túlélő! Saját veszteségeinket tükörként tartja elénk. Mintha azt sugallná „a remény hal meg utoljára”. Még hogy egy katarzist túl lehet élni, és abból ki lehet lábalni? Aki egészséges, az ki tudja sírni magát az ő társaságában, és akkor már a gyógyulás útjára lépett. És vele senkinek sem lesz badarság érzete az együttlét során.

 

 

 

 

Elején írtam itt - továbbra - is érvényes az az alapszabály, hogy aki tudja a születési Nap jegye mellett az ascendens, vagy a Hold csillagjegyét, bátran vegye bele az értékelés során.

 

Az írások Steiner Gergely szellemi tulajdonát képezik, amelynek részben vagy egészben való közlése a szerző engedélye nélkül tilos.

 

https://steinergergely.eoldal.hu/cikkek/nyitooldal/horoszkopja-elkesziteset-kerje-tolem....html

 

Információ:

s.gergely@t-email.hu

steinergergely@gmail.com vagy +36-30-9391-338 telefonon.

(2011.05.01, Megtekintés: 980)

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

A pazarlás minősége

(Judit, 2011.05.05 19:07)

Ahogy olvastam az írásodat, elkalandoztak a gondolataim.... Ismerek egy embert - hasonszőrű bölcs, min Te. Siklóson él és kemencéket épít, a neve Zoltán. Sokat megért jóember, járja az országot, sőt... a világot. Amerre épít - azt mesélte- látja, hogy a magyar ember borzasztóan pazarló ember a többi néphez képest. Mondhatni: minőségi pazarló! Ezt nem nagyon értettem, de azóta eltelt néhány év, hogy nekem is megépítette a kemencémet, és eszembe jutnak az akkori szavai. Hogy mi mindenen tudnánk takarékoskodni. És sorolta.... nekem meg leesett az állam. Mert mi már nem ismerjük régi kis öregjeink trükkjeit, mit mivel ültessünk, mivel mossunk (szódabikarbóna a csodaszer, és olcsó!!!), hogy a megszáradt krumpli héja remekül tisztítja a kéményt, etc...etc... Most megint megfordult a fejemben, ahogy olvasgattam az oldalt, hogy össze kellene ezeket írni és használni, elérhetővé tenni mindenki számára.
De tovább megyek! Nem csak az anyagi javainkat pazaroljuk, ahogy ezt te is írtad, hanem magunkat, az életünket, az energiánkat. Nem is akármennyire! Ideje van az odafigyelésnek...
Remek ötletnek tartom az ilyen témájú írásaidat. Szorgalmaznám, hogy aki olvassa és ötlete van, ossza már meg veled, és velünk....
Az írásod remek, köszi megint csak!

Re: A pazarlás minősége

(S.G., 2011.05.07 20:03)

Megtisztelő a bejegyzésed, őszintén köszönöm! Azt mondják, bármi az igazság, mindenki azt látja, amit akar. Egyesek talán lépnek egyet hátra, és rájönnek, hogy végig ugyanazt a képet nézték. Egyesek meglátják, ahogy a hazugságaik megfojtják őket. Egyesek pedig meglátják, ami végig ott volt. És vannak, akik olyan messzire szaladnak, amennyire csak tudnak, hogy ne kelljen szembenézniük önmagukkal, bármi is legyen az!

Győr

(Barbi, 2011.05.05 20:04)

Lesz egy írás az önzésről is? Amikor a pazarló ellentétjeként a 'magunknak valóság' kárára hívja fel a figyelmünket?
Olykor az ember, csak a saját pecsenyéjét sütögeti, rá se hederít a másikra. Ha az emberek jobban odafigyelnének az embertársukra- nem a pazarlás helyett-akkor az antennáik vevők lennének a másik igényeire is.
Úgy kicsiben, mint nagyban!

Re: Győr

(Steiner Gergely, 2011.05.06 06:04)

Kedves Barbi, szinte hihetetlen, nekem is ez jutott a befejeztével erről. Ígérem, rajta leszek ezen az ötleten, díjazom! Általában spontán állok neki, még érlelődnie kell bennem - mondom eszembe volt - de ez a hozzászólás ösztönzően hatott! Köszönöm!

Re: Re: Győr

(Barbi, 2011.05.07 15:16)

Az egésznek lehetne a központja, hogy nem a másikra kell mutogatni, vagy esetenként még tanácsot is adni, hanem egy alapos önvizsgálatra lenne szükség!
Kiindulni a apró dolgokból, majd egyre növelni a célokat.
Lépésről-lépésre! :)