Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MUNDÁN HOROSZKÓP ALAPFOGALMAK

2015.01.21

Képtalálat a következőre: „mundán asztrológia”

"A mundán asztrológia népek, országok sorsával foglalkozik, de ide tartozik a természeti jelenségek (földrengés, szökõár, stb.) és az idõjárás változásainak prognosztizálása is. A személytelen képletekben (intézmények, népek, államok horoszkópjában) az asztrológiai elemek új jelentéstartalommal bõvülnek.

Az új jelentések azonban szervesen azokban az alapvetõ tartalmakban gyökereznek, amelyek kezdettõl fogva kifejezõdnek a planétákon, az állatövi jegyeken és a velük rokonhatású házakon keresztül. A képletek elemzésére ugyanazokat a szempontokat alkalmazzuk, értve ezen, hogy az asztrológiai elemeket a maguk eredeti és gyökeres jelentéstartama szerint értékeljük és magyarázzuk. Itt is nagyon fontos szabály azonban, hogy a képlet összes alkotóelemét együttesen kell értelmezni, magyarázni.

A mundán képletek házainak alapvetõ értelmezésein felül még a következõ jelentéseket szokták tulajdonítani:


I. ház - jelenti magát az országot, annak lakóit, a népet általában, - az ország általános helyzetét, - közegészségügyrõl is ad tájékoztatást.

2. ház - jelenti a nemzeti vagyon gyarapodását, vagy csökkenését, - az ország bevételei (adók, illetékek) alakulását, - bankok ipari kereskedelmi vállalatok pénzügyi érdekeltségeit, üzleti kapcsolatait.

3. ház - jelenti az ország közlekedési körülményeit (szárazföldi, légi, vízi), - hírközlést (posta, telefon, rádió, tv.), - irodalom, újságírás helyzetét, - az országnak a szomszédokkal való viszonyát.

IV. ház - jelenti a mezõgazdasági termelést, és az ezzel összefüggõ mezõgazdasági kérdéseket, - árkérdéseket, - idõjárást, - épületek, középületek bányák, mezõgazdaság állapotát.

5. ház - jelenti a szórakozóhelyeket általában (színházak, hangversenytermek, vendéglátóhelyek), - iskolák, gyermeknevelés kérdéseit, - a népesség alakulását, - a külképviseleteket.

6. ház - jelenti a foglalkoztatottság helyzetét (munkanélküliség, dolgozó rétegek), - közegészségügy helyzetét, - betegségek mennyiségét és fajtáit.

VII. ház - jelenti a külsõ hatalmakkal való viszonyt, - diplomáciai bonyodalmakat, - házasságkötések és válások alakulását.

8. ház - jelenti a halálozási körülményeket (közhalandóság, öngyilkosság), - népet érintõ pénzügyi intézkedéseket, - nemzetközi pénzügyeket.

9. ház - jelenti a vallások és az egyház helyzetét, - bírók és bíróságok tekintélyét és tevékenységét, - külfölddel való kapcsolatokat, - felsõoktatást.

X. ház - jelenti az államfõ tekintélyének, közkedveltségének alakulását, - a hatalom birtokosainak, a kormánynak, és az ország vezetõ rétegének helyzetét.

11. ház - jelenti a törvényhozást, a parlamentet vagy a nemzetgyûlést, - a nemzet barátait, akik segítik az országot.

12. ház - jelenti a titkos ellenségeket, - a bûncselekmények alakulását, - a fegyházak, a börtönök, a javítóintézetek helyzetét.
Ezek természetesen csak vázlatos jellemzések. A jegyek és házak eredeti jelentéstartamának ismerete lehetõvé teszi, hogy az élet bármilyen jenségét a megfelelõ területre osszuk be.

A planéták jelentése a mundán asztrológia értelmezésében:
Nap - államfõ, kormány, vezetõ személyek, elõkellõségek, befolyásos emberek, a nemzet öntudatos énje, az állam szuverenitása, a nagyvállalatok vezetõi, meghatározó személyek egy adott országban.

Hold - a nép, a köznép, és ennek megnyilvánulásai, általában a nõk, a nyilvános ügyek, a tengerészet a hajózás helyzete.
Merkúr - a kereskedõk a kereskedelem helyzete, üzletemberek, értelmiségiek, újságírás, irodalom, írók, kiadók, diplomácia, követek, kiküldöttek, utazások, szállítmányozások.

Vénusz - nõk, mûvészek, mûvészetek helyzete, mûvészegyesületek, születések alakulása.

Mars - férfiak, katonák, katonaság, rendõrség, tûzoltóság, rendfenntartók, ipari munkások, a társadalom erõszakos elemei, tûzesetek, elégedetlenségek, indulatok, rablások, szerencsétlenségek, katasztrófák.

Jupiter - bírák, papok, magas állású tisztviselõk, irányító hatású személyek és intézmények, a törvénykezés, a jog, az igazságszolgáltatás, emberbaráti mozgalmak.

Szaturnusz - szegények, idõsek, nehéz testi munkát végzõk, bányászok, gátló és akadályozó hatások, végzetszerû csapások, kitartás, szilárdság, karmikus tehertételek, temetõk.

Uránusz - modern technika, repülés, autózás, elektromos berendezések, elektronika, hirtelen változások, sorsfordulók, találmányok, felfedezõk, robbanások, új eszmék irányzatok, békétlen elemei a társadalomnak.

Neptunusz - médiumok, jósok, pszihológusok, zenészek, filmesek, festõk, tengerek, vizek, nagy változásokat is jelezhet (kommunizmus, emancipáció).

Plútó - a tömegekkel, a politikával van kapcsolatban, nagy horderejû tömegeket érintõ problémák, rendszerváltozások, forradalmak, katasztrófák által végbemenõ fordulatok, szerencsétlenségek, járványok, tömegbalesetek.

 

 

Ezeket az elemeket elvont értelemben is tekinthetjük, de olyan személyekre is vonatkoztathatjuk, akik velük kapcsolatban vannak, mintegy kifejezik, képviselik õket. Az egyes országokat és népeket az asztrológiai hagyomány a különbözõ állatövi jegyekhez osztotta be az alábbiak szerint:

Kos - Németország, Anglia, Dánia, Szíria, Japán, Burgundia.

Bika - Svédország, Írország, Perzsia, Lengyelország, Görög szigetek.

Ikrek - USA, Belgium, Örményország, Wales, Egyiptom.

Rák - Hollandia, Skócia, Paraguay, Algéria.
Oroszlán - Franciaország, Olaszország, Csehország, Kalifornia.

Szûz - Horvátország, Törökország, Svájc, Görögország, Kréta.

Mérleg - Ausztria, Kína, Tibet, Argentína, Burma.

Skorpió - Bajorország, Marokkó, Norvégia, Lappföld.

Nyilas - Magyarország, Spanyolország, Dalmácia, Ausztrália.

Bak - Afganisztán, Macedónia, Albánia, Bulgária, Bosznia.

Vízöntõ - Oroszország, Románia, Moldávia.

Halak - Portugália, Málta, Szahara, Brazília.

(MÁSOLAT EGY INTERNETES ASZTROLÓGAI OLDALRÓL)

(2015.01.21, Megtekintés: 271)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

budapest

(pista, 2020.10.25 19:33)

Az aszteroida öv kis/bolygója a CERES miért nem szerepel ha a Kuiper öv kis/bolygója a Pluto igen ! ceres = csere ? :)))

budapest

(istván, 2019.03.09 19:10)

A mundán szó jelentése VILÁG kevésbé harsányan mondva a Föld és az emberiség.Ezen a szinten van értelme a mundán asztrologiának. a 25920 éves ISTEN KÖRE vagy Nagyév és ennek egyes világhónapjai.Foglalkozik ezzel valaki ? konkrétan és részletesen ?

Re: budapest

(S.G, 2019.03.10 15:31)

Üdvözlöm István...

...jó kérdés! Úgy harminc éve a Baktay Ervin asztrológiai intézetben a négy éves képzés során sokszor szó esett erről, de azóta -számomra - ez a része megrekedt! Tehát az alapfogalmakat ismerem, de őszinte leszek: a jelen hétköznapi (nem bulvár) része rengeteg érdekes feladattal szolgál, és örömömet is lelem benne. A Mundán jellegével is, de mélységében - talán nem bántom meg ezzel, ahogy felvetődött a kérdés - azt én nem tudom, mondhatni nem tudjuk a napjainkba beleilleszteni - mondom én! Köszönöm a kérdést!