Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HÁNYADIK HÁZ AZ APÁ(M)É? - tudnom kell, hogy hazataláljak

2011.06.23

"A tanítókban és tekintélyekben az apa szerepe folytatódik."

/Sigmund Freund/

 

HÁNYADIK HÁZ AZ APÁ(M)É? - tudnom kell, hogy hazataláljak

 

apak-napja2.jpg

 

Mindenki tudja „én, Gyula, és a Tót Ottó”, hogy  nem egyek, és mégis ugyanazok vagyunk. Férfiak. Ezzel ébredünk és fekszünk, hol éppen szaladgálunk, csoszogunk, és leginkább főleg nadrágban. Férfiak vagyunk, de nem mind Apák!  És ha Apák  vagyunk, akkor sem tudhatjuk mindig  -  férfi-nő egyaránt - ezzel momentán ki is járt jól, egyáltalán mivel is jár ez a „poszt”?  Mivel jár az apaság?   Itt az ideje, hogy beszélgessünk erről is!

 

A születési Nap jegyünk az apa (is), de a férfi, férj, a gyermekünk, és a főnökünk (akkor is, ha éppen az nő az adott időszakunkban). A Sors keze (karmánk) van a dologban. Vegyük szemügyre tüzetesebben a Szaturnuszt (görögül Kronosz)  hisz Jupiter (Zeusz) apja!

 

Aki tudja, hogy a Szaturnusz melyik házában van, annak máris kész a diagnózis!A  Szaturnusz jegy- és a ház helyzete az, miszerint nincs egyenes fejlődés az ő hajthatatlansága, szigorúsága, és kényszerítő ereje nélkül! Nincs ok fájdalomra, mert az van, ami van, nem az, amit látni szeretnénk…

 

NÉZZÜK AZ APÁNKAT HA:

apak-napja-kicsi.png

 

 

ELSŐ HÁZBAN A SZATURNUSZ: mélyen a fejünkbe vésődött, amire megtanított. Belegyúrta az egész karakterünkbe. Ha állandóan a saját mondandóit szajkózta, akkor előfordult, hogy a spontaneitásunk (rögtönző képességünk) bánta. Bizony nem mindig könnyű „súlytalannak” lenni, nem lehettünk tőle lazák. Volt (van) ebben valami katonásdi. Mit lehet mondani erre az apai „örökségre”? Csakis rajtunk múlik, hogy apánkat szépnek, nagyszerűnek, vagy nyomasztónak látjuk. Kár törni az agyunkat, fogjuk fel vidáman ezt a kaszárnyásdit…
 

Híres személyiségek I. Házas Szaturnusszal: Lady Diana, John Lennon, Sophia Loren, W. Shakespeare, Jimmy Carter, V. I. Lenin.

 


 MÁSODIK HÁZBAN A SZATURNUSZ: itt igen széles a paletta, de pofon egyszerű. Ez a biztonság háza. Vagyis, hogy jó esetben – mondjon aki  amit akar – ha nem is tudja kifejezni ezt a gesztusaival, jó helyen vagyunk a körében. Akkor is, ha éppen ő a templom egere, vagy Dárius kincsét birtokolja. Csak rajta ül, mint a Dagober bácsi, ezért kár lenne engedetlennek  lenni vele szemben. A legnagyobb tanulság, az életben (apánk)  hol teljes biztonságot fog nyújtani (pénzt is), vagy nem. Sokat kell tűrnünk, vagy tegyünk félre suskát!

 

Híres személyiségek 2. Házas Szaturnusszal: Brigitte Bardot, Elizabeth Taylor, Lev Tolsztoj, J. Sztalin, Jules Verne, Remrandt.

 

 HARMADIK HÁZBAN A SZATURNUSZ: gyakorlatilag a felelősségérzet tekintetében kaphatunk leckét tőle. Örök szabály, hogy mindenki más módon művelt  vagy  műveletlen. Az ő elve szerint ideje korán kell felnőni, vállalni a szavaink súlyát, és beszéljenek a tetteink. Gyakorta követünk el hibát, hogy az általunk tapasztaltakat egy másik személy tapasztalataihoz hasonlítjuk. Tőle lehet hallani, hogy a gyakorlat teszi a mestert. Megvan bennünk a felismerés képessége, éljünk vele. Olyan feladatot (példát) kaphatunk tőle, ami nap, mint nap megvált minket.

Híres személyiségek 3. Házas Szaturnusszal: Helena Blavatzky, M. Gorbacsov, Janis Joplin, Elvis Presley, Carlos Santana, Karl May.

 

 NEGYEDIK HÁZBAN A SZATURNUSZ: nem vitás, hogy ez a konfiguráció a saját képletünkben a családi érzést örökíti meg, mikor a (földi) látókörünkből kikerül. Olyan dolgokról kellett, hogy meséljen, – férfi és nő esetében is – miszerint vannak bizonyos tradícióink, amelyeket nem szabad parlagon hagyni. Talán egy időben messzire kerülünk tőle, történik valami, és hívására szó nélkül összepakolunk, hazamegyünk, ahol ő él. Vagy el se megyünk, vele élünk - vagy az ő testi, lelki és érzelmi hagyatékában - egészen az ő, majd a mi halálunkig. Vajon mire jó ennek az ismerete? Így is, úgy is ez a sorsunk, a földi rendeltetésünk. 

 

Híres személyiségek IV. Házas Szaturnusszal: W. Dysney, C. Bronson, E. Hemingway, Khomeini, Marilyn Monroe, Teréz anya.

 

 ÖTÖDIK HÁZBAN A SZATURNUSZ: egy Nap Házban a Szaturnusz, bizony más szemüvegen át is komoly, hát még akkor, amikor az apáról kell szónokolni. Nap maga adja a magasztos dolgokat, ezzel azt is üzeni vele, mint az Ikarusz esetében, vagyis határ a csillagos ég, „ha nekem nem sikerült, akkor neked sikerülnie kell”. Meglehet az ő apja valami kis dolgot kért tőle, erre ment rá az élete, és ezt tartja helyesnek, ezt várja el tőlünk is. Egyet megtanultam, itt állja a szó  az értelmét: a céltudatos ember a cél szerint alakul.  Nem az a kérése, hogy érintsük meg a Nap lábát, hanem közel üljünk a tűzhöz… 

 

Híres személyiségek 5. Házas Szaturnusszal: L. von Beethoven, W. Churchill, P. Domingo, I. Newton, Marlene Dietrich, Alain Delon.

 

HATODIK HÁZBAN A SZATURNUSZ: az életünk során az ő betegsége, vagy éppen a gyógyulása határozhatja meg a mi sorsunkat. Itt nem arról van szó, mit csinálunk mellette, hanem mi a feladat. Másik eset lehet, amikor  a sors kevésbé jelentős feladattal ruházta fel e felmenőnket. Ennek a tükrében minden szava, minden tette arra enged következtetni, nekünk nála is többet kell érnünk. Hasznosabb és értékesebb dolgot kell csinálnunk még nálánál is. Ugyebár, így már minden logikus...

 

Híres személyiségek 6. Házas Szaturnusszal: O. von Bischmark, Fidel Castro, Eva Braun, B. Jelcin, R. Reagen, C. Deneuve, A. Frank.

 

HETEDIK HÁZBAN A SZATURNUSZ: kapcsolatok házában mi mást kaphatnánk tőle, mint azt, hogy „jobb a békesség”.Szavai, valamint  gondolatai, mind ezt sugallják. Azt kéri tőlünk, hogy bátran kerüljünk közelebb az emberekhez, legyünk a békítőjük. Minden egy jó kontaktuson múlik, a többi már csak gyerekjáték. E konfigurációban rejlik az is, hogy a másiktól elvárja a hűséget. Ha ez nem valósul meg, akkor jobb egyedül, mint  páros magányban. Tőle halljuk, miszerint szükségünk van olyan erőkre, amivel a viharban erőt tudunk meríteni. 

 

Híres személyiségek VII. Házas Szaturnusszal: W. Allen, Voltaire, L. Pastour, Osho, Diana Ross, G. Sand, Isabella Adjani, Pavarotti.

 

NYOLCADIK HÁZBAN A SZATURNUSZ: olyan szektorban van a Sors jelölője, mely egyike a titkos, titkolt zónáknak. Egyik esetben (durva lesz!) nem is tudjuk, hogy valójában mi, vagy ki is ő, mármint az apa. Egyáltalán létezik-e itt a földi életünkben? Brutális lehet ha jelen van, de olyan is lehet, mintha ott se lenne. Vajon akkor mi a célja? Más esetekben a titkok őrzője, aki bújja az ezoterikus könyveket. Tanult vagy tanulatlan, tök mindegy, de valóságos pszichológusunk is, ha bajban vagyunk, ott terem. Tehát, ha nem is létezik, kihúz a slamasztikából. Ördög lenne az, aki segít? Na, ezt azért ne (gondoljuk)! 

 

Híres személyiségek 8. Házas Szaturnusszal: S. Dali, S. Freund, G. Verdi, J. Iglesias, Pelé, M. L. King, Edit Piaf, J. Y. Cousteau.

 

KILENCEDIK HÁZBAN A SZATURNUSZ: idealista! Vagyis, ezzel a szóval be is fejezhetném a jellemrajzát. Nagyon úgy fest, hogy  könnyed pillanatában elmeséli, valójában nem is akart házasodni. Szívesen lett volna pap/apáca, de hát jött a Nagy Ő, és  meg lett babonázva, és lettünk mi. Olyan ember, aki egyik pillanatban ezt gondolja, a másikban azt, de  azért nem „hülye”! Gyakran megfigyeltem, akinek itt áll(t) a bolygó, valamilyen tudományos fokozattal rendelkezett, vagy zseni volt, de érdekes módon itt nem tud apánk szót érteni anyánk szüleivel... 

 

Híres személyiségek 9. Házas Szaturnusszal: Andersen, Chaplin, F. Dürrematt, N. Mandela, T. Turner, J. Nicholson, Carolina hercegnő.

 

 TIZEDIK HÁZBAN A SZATURNUSZ: olyan páternoszter alak. Egyszer úgy jön haza a munkából, hogy kinevezik, és ő lesz a Főnök, majd eltelik egy kis idő, anyánk mondja, hogy kirúgták!  Tehát egyszer egy jó társadalmi helyzetű embert kell elképzelni, majd valami csapás következtében egy „jelentéktelen”, egy meg nem értett alak lép be az ajtón falfehér arccal. Akkor mi van? Mit lehet itt tőle tanulni? Sokat, ugyanis megsokszorozza az erejét, és amikor nem csinál semmit megmutatja, hogyan kell újra visszamászni a falra (nekünk címezve ezt útravalóként)! 

 

Híres személyiségek X. Házas Szaturnusszal: Simon Bolivar, C. Darwin, Rudolf Steiner, L. Walesa, Albert Einstein, A. Dürrer.

 

 TIZENEGYEDIK HÁZBAN A SZATURNUSZ: a szektor adja magát, miszerint arról beszél, milyen híres emberek kérik ki a véleményét, tanácsát. Konyhában, estebédkor azzal is beállíthat, hogy fontos megbeszélése lesz, ezért pár napra el kell repülnie, ne várjuk haza. Kétségtelen, hogy anyánknak  lenne ehhez  némi hozzáfűznivalója... Nekünk – naiv gyermekeknek – tetszik a VVV, azaz a Valaki Vagyok Vater, de jobb, ha nincs mindig otthon, mivel  akkor is mások gondját, baját teszi az asztalra, minthogy velünk legyen. Ebben az esetben, apánk van is, meg nincs is.

   

Híres személyiségek 11. Házas Szaturnusszal: M. Brando, Peter Fonda, G. Washinton, R. Schneider, Seffi Graff, R. Kant.

 

 TIZENKETTEDIK HÁZBAN A SZATURNUSZ: újabb titokzatos alak! Tapasztaljuk,  az otthonáról azt gondolja, ez egy lakatlan sziget, ahol mindig csak Péntek van. Megjön, bemegy (mindenki) szobájába, és bebarangolja a „szigetet”, és állítja: haza szeretne menni…, mert mindenütt jó, de legjobb otthon. Mit szólunk ehhez? Sokszor semmit! Már olyan régen él(het) közöttünk, fel sem tűnik nekünk, hogy Péntek, vagy Hétfő, netán Kedd van. Mit lehet itt tanulni? Vajon bennünk is megvan-e ez a hajlam a magányosságra? 

Híres személyiségek 12. Házas Szaturnusszal: Al Capone, Sai Baba, F. Fellini, A. Lincoln, A. Onassis, G. Gallilei, J.W, von Goethe.

 

Komolyan kell-e venni, egyáltalán lehet-e komolyan venni amit fentebb  leírtam? Vagy csak ironizáltam? Odavetettem a gondolataimat kedvem szerint? Az biztos, ha komolyan (?!)  venném a kérdést akkor vér folyna.  Szólt ez az apáknak, szólt ez mindenkinek akiket érdekel(t) a kérdés. Bizonyos kulcsszavak itt is a helyükön vannak, ahogy jó pár ezer éve! Számít még az is, milyen jegyben áll a Szaturnusz, de  az is, milyen aspektust kapott más bolygóktól (jót, nem jót)…sorolhatnám mi minden még…

 

A Sorsot mi nem irányítjuk, hanem mi magunk alakítjuk!  Maradjunk most ennyiben….személyes megkeresésekre  ebben a kérdésben is szívesen  válaszolok!

  

 

Az írás Steiner Gergely szellemi tulajdonát képezi, amelynek részben vagy egészben való közlése a szerző engedélye nélkül tilos.

A weboldalad neve: www.steinergergely.eoldal.hu


 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.