Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


AZ ÖNZÉSRŐL jegyről jegyre

2011.05.07

 AZ ÖNZÉSRŐL jegyről jegyre

onzesbenti.png

 

 

Az önzés egy „túlélő rendszer”, zuhanásból való katapultálás. Megmutatom, hogy van egészséges önzés is Minden a gyermekkorban kezdődik. Aztán már gyerekjáték felnőttként akár tüzetesen, vagy akár csak felületesen is magunkba nézni. Arra törekszem, hogy minden a helyére kerüljön a lelkünkben éppúgy, mint a fejünkben. A saját önzésünk mellett górcső alá vehetjük a környezetünkben élőkét is. Hasznunkra lehet.

 

Szokás szerint nézheti a saját ascendens, valamint a Hold jegyét is!

KOS III. 21-től  IV. 20-ig

Gyermekkorában sem viselte el a korlátokat,  begyújtotta rögvest az önzés szikráit. Már az első sete-suta fegyelmezéseknél kiderülnek a dolgok, és e kérdésnek kanóca lesz a gyújtólánghoz. Ha a szülők kissé nehéz felfogásúak voltak, és minden kétséget kizáróan indokolatlan regulákkal akarták gyermeküket helyre tenni, máris kész volt a burkolt, vagy nyílt hadüzenet. Ezzel máris belobbant az önzés. A higgadt, és mértéktartó szabályokat „alkalmazó” szülők, ha felismerik az önzés veszélyeit, a Kos jegyű ember kicsiként, majd felnőttként is be tudja látni ennek  horderejét, el tudja azt fogadni.

 „Az önzés erői ugyanolyan elkerülhetetlenek és ugyanúgy kiszámíthatók, mint a gravitációs erő.” (George S. Hillard)

BIKA IV. 21-től V. 20-ig

Neki a pedáns időbeosztás nagyon fontos. Tudnia kell, hogy a teendők mindig  meghatározott időben történnek. A lét a tét. Visszaemlékezve  gyermekéveire, makacs, konok természetéről regék születtek. Amikor kiborult, nehezen lehetett megnyugtatni, ha pedig hangosan szóltak hozzá: „kitört a karámból”. Tudomásul kell vennünk, nála az érzelmi biztonság az alap. Ha nem elégítik ki a szeretet éhségét, önzőn megindul megkeresni. Ő nem adja a ruháit, az ágyát, a játékait, ahogy felnőttként az  autóját, feleségét/férjét személyes tulajdonának tekinti. Merje valaki nekem azt mondani, hogy mi ez, ha nem egészséges önzés. Természetesen, ha fényeztük a dolgait, jó magának nem, de másnak fáj, hogy amikor dugig van pénzzel, akkor is mer kölcsönkérni még a koldustól is.

Szegény gazdagok, mondhatni: nem is akar ő rosszat, csak még több jót, és maga magának…

IKREK V. 21-től VI. 21-ig

Vannak! És csak emlékezzünk vissza, hogy mellettük  aztán nem lehetett pihenni! Ikrek gyereknél  kész cirkusz volt az esti lefekvés. Mi ez, ha nem önzés. Nem újság az sem, hogy korán tanult meg beszélni, aztán csak beszélt, és beszélt, és más nem is juthatott szóhoz. Éltető eleme volt kicsiként, nagyként  a változatosság. Amikor a szerettei felnőttként csendre, nyugalomra vágytak, természetesen ő akkor is olyan helyre kívánkozott, ahol „folyik az élet”. Szívesen csavarog, és „megdumálja” a családot menjenek vendégségbe, társaságba. Valósággal élvezi az életet, miközben talán mások nyugalomra, békére vágynak, ne is lássanak embereket, ne hallgassák mindig ugyanazokat a slusszpoénokat, amit ő már  ezerszer „elsütött”. „Ordít” róla, hogy az unalmat nem viseli el, szinte már-már pánikol tőle…

„Miről beszélhet egy rendes ember a legnagyobb élvezettel? A felelet: saját magáról.” (F. M. Dosztojevszkij)

RÁK VI. 22-től VII. 22-ig

Gyermekként is két lábon járó szeizmográf volt a családban, és ezt a szerepet fogja játszani az utolsó leheletéig. Annyira ragaszkodó volt, hogy le se lehetett vakarni a szüleiről, legszívesebben a családtagokkal lett volna napestig. Érzékenysége legendás. A  Bika jegyűhöz hasonlóan személyes birodalmának tekinti az otthonát a benne lévő „kacatokkal” együtt (majd jó lesz valamire). Vérlázító számára, ha valaki egy  óvatlan pillanatban kihajítja a  „kukába” az összegyűjtött holmikat. Környezetét igen jól el tudja varázsolni.  Híres még  „a vőm, nem a fiam, és a menyem nem a lányom” gondolkodásáról. Önző módon féltékeny azokra, akiknek volt merszük  „kitépni”  mellőle  a gyermekeit.

„Az önzés lehet erény! Az önzés elengedhetetlen a fennmaradáshoz, és ha elbuksz, nem védheted meg azokat, akiket magadnál is jobban szeretsz.” (Duke Ellington)

OROSZLÁN VII. 23-tól VIII. 23-ig

Csak akad néhány „halovány” emlék a gyermekkorából, hogy mennyire élte ki főnökösödi hajlamát. Ódákat tudna mesélni, hogyan rázta gatyába az egész alsó tagozatot az ötödikesekig, és már az első napon. Az Oroszlán jegyű mindig, minden életkorban hajlamos a bolondozásra. Nagyon nyakas természetű. Itt van az: „Tudd hol a helyed, öcsi/hugi!” A függetlenség nála maga a kaland. Barátok és haverok serege veszi körül, de ő mindig, minden körülmények között főnök akar lenni (és maradni). Imádja a társaságot, na ott meg ha azok őt imádják. Nagyon úgy tűnik, első ránézésre tudja kit, és mit akar. Bízik magában és másokban is, jobbára „maga felé hajlik a keze”.Fejlett az igazságérzete . Ez másnál is előfordulhat, csak tartsunk sorrendet !– mondja ezt kellően tudatosítva.

„Mindig magamra gondolok, és ugyanezt várom el mindenki mástól is. Én ezt nevezem rokonszenvnek.” (Oscar Wilde)

SZŰZ VIII. 24-től IX. 23-ig

Teljes bizonyossággal lehet állítani, szülei, már gyermekkorában büszkén fedezték fel intelligens és érdeklődő tulajdonságait. Okos szemeivel szemlélődött, figyelt „ezerrel”. Kileste a hibáinkat, így dolgozott az önbizalmán. Csak önmaga tudja, hogy mennyire időnek előtte tudta már bőszen bizonyítani a rendszeretetét. Aki együtt él(t) Szűz jegyűvel,az  tudja csak  igazán,  mekkora hisztériát tud rendezni azért, hogy a lakásban mindig  tartsunk rendet. Biztosak lehetünk abban, nem enged a maga igazából. Ő ezt egészséges önzésnek tartja, mi nem, és tudjuk, neki van igaza (Azt pedig csak mi tudjuk, mennyire fáj ez nekünk, a Szűz jegyű nem.). Nem füstölög a mindennapi feladatok miatt, mi persze igen. Mi a gond? Ahogy teszi, a húsba vágó megjegyzéseivel együtt.

„Nemet mondani másoknak: ez része a felébredésnek, ez gyönyörű. Nem önzés, ha úgy éled a saját életed, ahogy helyesnek látod.”

MÉRLEG IX. 24-től X. 23-ig

Gyermekként, maga-magának is fel kellett, hogy tűnjön: hatalmas színész! „Sírba tud vinni bennünk”, amikor azt mondja: „Te mit tennél a helyemben?” Azt hisszük „kinövi”. Tévedés! Továbbfejleszti!  Ha valamit a fejébe vesz, nem tér rögtön a tárgyra. Fel kell, hogy figyeljünk arra, ő felsőfokon a halogatással műt meg bennünket. Ez nem önzés : „én csak a legjobbat akarom mindenkinek”! Tipikus példája a „kecske is jóllakjon, a káposzta is megmaradjon” elvnek. Gond nélkül bevárja, míg az ölébe hull a sült galamb! Csak a mérleg közepére kell állni, és mindig csurran-csöppen valami. Kilökni sem lehet ebből a pozícióból, mert varázslatosan megtalálja azokat a szavakat – ő ezt diplomáciai érzéknek nevezi – amelyekkel leszerel minket, ha a saját terveit kereszteznénk.  Ez lenne az önzés? Így szól: azt kapom meg, ami nekem is jár, nemde bár?

„Aki kapni akar, tanuljon meg adni.” (Lao-ce)

SKORPIÓ X. 24-től XI. 22-ig

Majd frászt kaphattak a szülei, amikor neki mindent szét kellett szednie, össze kellett törnie, hogy megértse a „tömeg” esszenciáját! Mi az, hogy lebeszélni erről? Kinek volt már akkor is ehhez bátorsága? Itt se túl szigorúak, se túl engedékenyek nem lehetünk vele. Egy Skorpió jegyű esetében nem könnyű megtudni mi kavarog a fejében. Maga tudna mesélni arról, ki nem állhatta – nála vért kívánt – ha a távollétében turkált valaki a cuccai közt. Becsapni szinte lehetetlen, mert mindig ösztönösen ráérez a dolgokra. Ha valamire készül, akkor feltűnően csendes, visszahúzódó. Aki rutinos „Skorpió-idomár” az tudja, ilyenkor jobb nem szólni hozzá, úgyis eléri azt, és amit akar! Dőreség magunknak szenvedést okozni (az már mazochizmus részünkről). Nála az önzés egy hatalmi eszköz, és él is vele!

„A hatalom birtokának az a hatása, hogy az emberek siketekké és vakokká válnak. Nem látják többé azt, ami az orruk előtt van, és nem hallják, ami a fülükbe harsog.” (Mahatma Gandhi)

NYILAS XI. 23-tól XII. 21-ig

Kettős jegy, ezért kétféle mércével érdemes nézni. Az egyik teljesen átveszi a szülei rezonanciáit, és ha azok a mindenkori történelem hű katonái, nevelői, és szószólói – annak a gyermeknek a szülei szentek – akkor ő is az marad, s követi őket rendületlenül. Vagy senkit, semmit nem fogad el a mindenkori rendszerből (a napi monoton morált), a szabadság oszlopos bajnokának vére csörgedezik ereiben. Elég nagy teher neki – ebben mindkettő közös – később derül ki, hogy a szülei maguknak nevelték, vagy beleszületett a vakvilágba, és lesz belőle, ami lesz.  Sportot  űz abból, hogy mást mutat otthon, mint kint közöttünk. Száguldozó kiscsikó, aki egyszer csak vadlóvá változik. Este hazamegy, és minden bűntudat nélkül megeszi a zabot. Lelkesen mondja a szekér mellett, fogjuk meg, majd egy nem várt fordulattal: oszt vigyétek, én majd jövök!

 „Ha azt akarod, hogy mások viseljék a te terhedet, te is vállald el más terhét.” (Kempis Tamás)

BAK XII. 22-től I. 20-ig

Nála az első és legfontosabb alapkövetelmény, hogy büszke lehessen a szüleire. Ha konvencionális anyatejet ivott, akkor szinte biztosak lehetünk abban, hogy egy jól megszervezett, fegyelmezett földi halandóval szívunk egy levegőt. Ősi tapasztalat: sok mindent lehet rá mondani, de keveset lehet igazán tudni. Fel kell, hogy tűnjön, póker arccal figyeli az érvekkel alátámasztott magyarázatainkat, tevékenységünket. Ugyanezzel az ábrázattal kéri, ha hibázott, azt is mondjuk meg neki. Kétségtelenül kiválóan eljátssza a sérült, szárnyaszegett sast, miközben hunyorgó szemekkel figyeli az arcunkat, mikor játsszuk ki az összes adunkat a megmentése érdekében. Az ő esetében javaslom: aki nem ismeri a grizli medve szokásait, az ne üljön le vele pókerezni, mert simán keresztbe veri, majd eltűnik az erdőben.

 „Egy embert nem azért tartanak önzőnek, mert a saját javát akarja, hanem mert figyelmen kívül hagyja embertársainak igényeit.” (Richard Whately)

VÍZÖNTŐ I. 21-től II. 19-ig

Jó esetben maga mondja el gyermekéveiről, hogy szüleinek, nevelőinek sok gondot okozott irdatlan makacssága, konoksága miatt. Aki kellően megedződött mellette, jó néven vett innen egy „fülest” – nem titok, magunktól soha nem jönnénk rá - ha az ellenkezőjét javasolta neki. Azaz, amit el szeretnénk érni az ő érdekében is, és ami jót szeretnénk, akkor máris lekapcsoltuk arról az „áramkörről” ami a robbanást előidézi. Hatalmas koponya, észérvekkel mindig meg lehet győzni. Néha olcsó trükkel is, nem tud fájni neki. Rájön? Hát persze, nem hülye! Tanuljuk meg, soha ne kényszerítsük semmire!  Törekszik arra, hogy az embereknek minél jobb legyen,. Nekünk, és így neki is. Ha belepiszkítunk a levesébe,simán meghív bennünket egy tálból cseresznyézni.

„A legtöbb ember annyira szubjektív, hogy voltaképpen semmi más sem érdekli, csakis ő maga.” (Arthur Schopenhauer)

HALAK II. 20-tól III. 20-ig

Gyermekéveiben az önzéséből semmi sem látszik igazán. Olyan valaki, aki egyfolytában otthon kuksol. Annyira félénk, hogy viccesen szólva a saját árnyékától is megijed. Mi a téma? Ja, az önzés! Szóval, ha begyújtja az ilyen jellegű rakétáit, nehézségekbe ütközik, előkerül nem kívánatos hajlama. Valósággal kiszínezi a kikövezett utat is, hogy az éppen feltörte a lábát, nem is tudja, hogyan ússzon ki belőle. Kicsi korától kezdve, ha a függönyözött ágyból kikelve a képzeletét ecseteli, „rémeket” lát, ezzel jelezvén, napestig vele foglalkozzanak. Mi ez, ha nem egy önzés. Halak jegyű ember az, aki mindig ismer olyan valakit, aki ugyanúgy járt, ahogy ő most fog járni és a végén röhögve elindulnak megkeresni a hétfejű sárkányt, és együtt bedöngölik az agyagba. Kár lenne vitába bonyolódni vele! Jó, ha valakinek nálánál is élénkebb fantáziája van. Hatalmas humorzsák.

 „Az emberek cselekedeteinek csakis a szándék szabja meg az érdemét, s az önzetlenség teszi tökéletessé.” (Jean de La Bruyére)

Az írás Steiner Gergely szellemi tulajdonát képezi, amelynek részben vagy egészben való közlése a szerző engedélye nélkül tilos.

Továbbra is várom személyre szóló elemzések, horoszkópok megrendelését!

 https://steinergergely.eoldal.hu/cikkek/nyitooldal/horoszkopja-elkesziteset-kerje-tolem....html

 

Információ: s.gergely@t-email.hu címen, vagy +36-30-9391-338 telefonon.

 

(2011.05.07, Megtekintés: 858)

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

rákfene

(Judit, 2011.05.27 16:02)

Magamra ismertem:).....ismét....
Köszi a szemnyitogatást. Teljesen el vagyok találva.... tudományosan !

Gratulálok!

(Ibolya, 2011.05.15 21:49)

Kedves Gergely!
Hát lenyűgözött ez az írásod is!!! Egyszerűen fantasztikus témákat találsz! Gratulálok, nagyon lebilincselő, érdekes, elgodnolkodtató és kutatásra csábístó.

Re: Gratulálok!

(Steiner Gergely, 2011.05.16 05:49)

Köszönöm Ibolya, és hozzá kell tennem a téma mindig adja magát! Ahogy gyakran emlegetem, tekintsük úgy, fejleszti az önismeretünk, a többi meg jön magától.