Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ÖNISMERETI ASZTRO-LEXIKON

2014.12.09

„Én azt tartom, aki megmondja az igazat, akár jó, akár rossz, akár csúnya, az nyugodtan alhat, és én aludni szeretek écaka. A többi a jóisten dolga. Mindenki úgy él, ahogy tud, nem úgy, ahogy szeretne.”/
Móricz Zsigmond

 

 

a-z-2.jpg

A horoszkópban az van, ami látszik, nem az, amit látni szeretnénk! Tudják ezt már mindazok, akik ismerik bolygóik helyzetét, sőt, értik azok üzeneteit is. Tudják, ha eljön az ideje, elkerülhetetlenül megteszik azt ami a feladatuk, mert célja van ennek-annak, amúgy mindennek.

 

Folyamatosan hangsúlyozom nincs olyan, hogy csak jó, vagy csak rossz helyzet. Ezek az asztrológiai konfigurációk (alakzatok, s egyebek) emberi értelemben vett megélése lehet laza, könnyed, vagy éppen katasztrofális is. De nem ezen van a fő hangsúly. A lényeg, hogy egyik sem megzabolázhatatlan. Vagyis, nincs olyan, hogy „itt a vége fuss el véle”, vagy „neked annyi” konstelláció, nincs teljesen visszafordíthatatlan „rendelkezés”!

Ismét mondom: A negatív kijelentések elindít(hat)ják a pozitív irányú változásokat. Mindenki azon igyekezzen,hogy a saját maga  számára  is kedvezőtlen magatartásokat, szokásokat, beidegződéseket nemes egyszerűséggel hagyja el, vagy mérsékelje! (Ha nem, nem, ugyebár! Én csupán eszköz vagyok, mindenki önnön maga nevelője!)

ABC sorrendben „tálalom”, a hétköznapokban sokat emlegetett kulcsszavakat, hogy mindenki szemügyre vehesse a saját horoszkópjában önmagát, de akár szeretteit is.

Szórakoztató lesz A-Z-ig! Csalódást nem okozok, meglepetés most is lesz!

A

ARANYSZÍVŰ (önzetlen, odaadó) képviselője megélheti dicsőségként, de ugyanakkor ellenkezőleg is, ez az adott  helyzettől függ.

Asztrológiai megfelelője: erős Neptunusz, pl. Halakban, vagy a 12. Házban; gyakran a Szűz jegyűről is elmondhatjuk; alkalomadtán jellemző az erős Hold, a Rák jegyben pl.

Hasznos idézet lehet:A legjelentéktelenebb élvezetet is becsessé tesszük, midőn azt hússzor tagadjuk meg magunktól, hogy utóbb egyszer gyönyörködhessünk benne.” (Rousseau)

Hírességek: Albert Einstein (Rák ASC - Halak Nap), Dalai láma (Rák), Paracelsus (Neptunusz 12. Ház), Széchényi István (Szűz), Tőkés László (Hold a Rák jegyben)

 

AKADÉKOSKODÓ az, aki a kákán is csomót keres, vagy elvágja valakinek az útját, aki gátat emel valaki, vagy valami előtt. Ennek van árny, és fényoldala is…

Asztrológiai megfelelője: ebben az esetben az járja, hogy a Merkúr és a Szaturnusz között diszharmonikus (quadrát, oppozíció) van. Ide is igaz olykor-olykor, hogy rossz az, aki rosszra gondol. Minden rosszban van valami jó is, no meg az persze ellenkezője is…

Hasznos idézet lehet: „Minden szónak van varázsereje: amilyen szellemet idéz, olyan jelenik meg.”

Hírességek: John Lennon, Ringo Star, Charlie Chaplin, Götz Anna, Chanel Coco, Darnyi Tamás, Salvador Dali, Ybl Miklós, és most el lehet gondolkodni rajtuk…

B

BECSVÁGYÓ (ambiciózus, törekvő, dicsvágyó, törtető) szó egészséges értelemben véve sokatmondó. Valójában az igyekezetről szól, és arról,hogy „igyekszik az ember”

Asztrológiai megfelelője: gyakorlatilag a Bak csillagjeggyel rögvest társul,valamint annak uralkodó bolygója a Szaturnusz erős, harmonikus fényszöget kap a képletben.

Hasznos idézet: „Vannak emberek, akiknek jól illik a hiba, másokat meg elrútítanak jó tulajdonságaik.”

Hírességek: A. Schweitzer, E. Presley, Isaac Newton, M. Gibson, Sisi, Nostradamus, K. Costner, A. Hopkins, J. Joplin, M. Schumacher, és Viktor Hugó Szaturnusz X. Ház

 

BEFOLYÁSOLHATÓ (ingatag, stb.) szó ebben az értelemben a bizonytalankodó embert jelenti, aki bármelyik napszakban elbizonytalanodik, gyakorlatilag értelmetlenség deklinálni (ragozni) tovább minden más szóval.

Asztrológiai megfelelője: az asztrológiai impresszió (kép) máshol nincs is ilyen egyértelműen, egybehangzóan mint amikor  a Hold a Mérlegben van,( magasan vezet ebben), vagy a VII. Házban van.Viszont, ha a Hold a Rák jegyben van,akkor  egyáltalán nem lehet befolyásolni azt az embert!

Hasznos idézet: „Aki a szellemre vadászik, az ostobaságot ejti foglyul.”

Hírességek: M. Monroe, E. Piaf, Carolin, monacói hercegnő, B. Mussolini (Hold a VII. Házban), Szűcs Judit, L. Di Caprio, G.W.Bush, S. Stallone, Cicciolina, W. Shakespeare, XVI. Benedek, J. d'Arc, A. Christie Holdja a Mérlegben. O. Bin Laden Rák Holdú!

C

CINIKUS (szemtelen) szó maga is bicskanyitogató. Szörnyen le tud hangolni, és legtöbbnyire negatív kísérőjelenség. Vagyis a szó-, és a tett „fegyverhordozójának” semmilyen  elképzelése sincs arról, hogy a kiejtett szavának, tettének súlya napokig  kiheverhetetlen sebeket tud okozni. Annyit biztos tud mondani: most meg mi van veled ?

Asztrológiai megfelelője: gyakorlatban a Merkúr-Mars bármilyen sorrendben, teljesen mindegy melyik van előbbre diszharmonikusan, és ugyanígy a Mars-Uránusz is ez „csinálja” egyenes adásban.

Hasznos idézet: „A szemtelenséget így lehet meghatározni: a jó hírnév megvetése a közönséges haszon kedvéért.” /Theophrasztosz/

Hírességek: J. B. Tito (Mars-Uránusz-Merkúr qr.), Károlyi Mihály, C. Aznavour, Demszky Gábor (Merkúr-Mars qr.), Markos György (Mars-Uránusz qr.), lennének még…

 

CSÁBÍTÓ szó több értelemmel bír, mert más nézőpontból „valakinek a hálójába kerülni” sokszor nem egy, és ugyanaz. Elcsavarják a fejünket, vagy jó irányba fordító-e ez, amikor a Reál Madrid, vagy „más nője zöldebb” férjet/feleséget céloznak meg, nem ugyanaz, de mégis egy kalap alá esik. Csalfa, hitszegő, kikapós ennek a „melléktermékei”!

Asztrológiai megfelelője: szinte rögtön rá is vágom amit az asztrológiai megfigyelések adnak, és a „jelzettek” ne cáfoljanak, nézzenek magukba. Bika, Skorpió, és a Mérleg 100%ban! Csalfaságot jelent az Ikrekben, Nyilasban a Vénusz! Itt csak úgy „magunk között vagyunk”, én nem mondom el senkinek, hát elmondom mindenkinek…

Hasznos idézet: „Amikor hiába kopogtatunk az igazság ajtaján, meg kell kísérelnünk az ablakon bejutni.”

Hírességek: A. Hitler, S. Freud, W. Shakespeare (Bika). M. Gandhi, C. Zeta-Jones, F. W. Nietzsche, M. Douglas, (Mérleg), Torgyán J, A. Delon, B. Gate (Skorpió), Szűcs J, R. Star, Keleti Gy, (Ikrek – Vénusz), A. Schweitzer, O. Cromwell (Nyilas-Vénusz), stb.

D

DIPLOMATIKUS szót azért vettem fel a listára, mert valósággal mélyrepülésben van! A szó jelentése igazából  egyensúlyra törekvés, békeszerető tulajdonságokat takar. Viszont, nincs igazán kitűzve semmi „határvonala”, mindenki önnön magát érti alatta…

Asztrológiai megfelelője: örökérvényű szabály, hogy a Mérleg jegy égisze alá soroljuk, vagyis nem is érdemes megcáfolni. Valamint azaz általános tapasztalat Hold-Vénusz harmonikus aspektusában véljük felfedezni ezeket a tulajdonságokat.

Hasznos idézet: „Minden szentnek maga felé hajlik a keze.”

Hírességek: R. Schneider, Jean-Claude Van Damme, Sting, L. Pavarotti (Mérleg). Mata Hari, Götz Anna, E. Hemingway, Márkus László, Dante, V. I. Lenin lennének.

 

DEPRESSZIÓS szó adta magát! Szinte manapság – régen is így volt – levert, nyomott és szomorú, csak így kiejtve nem olyan súlyos (beprogramozó) kórokozó, gondolják páran. Manapság nem is kell tudományos magyarázat erre, mert pl. a testbeszéd is eléggé nyíltan szól erről.

Asztrológiai megfelelője: tulajdonképpen a gyakorló asztrológus felismeri a helyzetet, aszerint, hogy valakinek a Nap-Hold milyen aspektusban áll, jobbára diszharmonikus hordozza magában, de ugyanakkor építő is (felismeréskor)! Itt valóban a megfelelő szóval, megfelelő időben, megfelelő helyzetben „átfordítható”! Nap, Hold a Szaturnusszal már nehezebb eset, de nem lehetetlen. Bak, Szűz, Rák tudja, hogy miről beszélek ilyenkor.

Hasznos idézet: „Patkány, egér, róka, nyúl őrzik a gyökeret; oroszlán, tigris, ló, elefánt őrzik a gyümölcsöt.”

Hírességek: J. Lennon, Bodnár Erika, Radnóti Miklós (Nap-Hold), M. Monroe, Ferenc József, C. Chaplin Balczó András (Hold-Szaturnusz) Máté Péter, Tőkés László, Niki Lauda (Nap-Szaturnusz)

E

ELRAGADÓ szó legyen itt az, amit vegyünk górcső alá! Csillag Születik világban ez az elragadtatás valóságos altató muzsika. Mindenki kedve szerint, jó magát – egészséges dolog – képzeli a szereplők helyébe, elégedettség érzetét táplálva önmagában (is). Ül, egymagában a TV előtt a fotelben, és közben fut a ház, és a semmi…bűvöletben élni jó!

Asztrológiai megfelelője: szó sincs arról, hogy a szót megkurtítsam, ha valaki álmodozó, akkor tegye, azt nem veszi el tőle senki, ennyi jár! Nos, hogy kinek adódhat meg ez? Nos, a jelek szerint a Vénusz a Vízöntő, Oroszlán és a Mérleg jegyében, illetve a 11. 5. és a VII. Házban lehet erről beszélni. (Erre szoktam mondani „felteszi a lemezét, utána semmi!”)

Hasznos idézet: „Légy mindig kész az őszinteségre és elkerülnek a gazok.”

Hírességek: M. Dietrich, W. A. Mozart, Szinetár Dóra (Vénusz-Vízöntő), Sarah Bernhard, L. Bernstein, Horthy Miklós (Oroszlán–Vénusz), Poór Péter, Balczó András, (Vénusz-Mérleg). 11. Ház - Steffi Graf, G. Washington; 5. Ház – Hillary Clinton, Diana; VII. Ház – C. Chaplin, E. Honecker.

 

ERÉLYES szó is adta magát! Mert mindenki „hangot ad” annak,hogy  milyen erélyes (?), miközben „keljfeljancsit” játszik! Sőt állja az ütéseket is, el se tud szaladni, hisz karika (gömb-szerű) lábakkal képtelenség. A jelölőik szerint kiszabadítja magát az erélytelenség fogságából, lássuk mily konstelláció alatt, és hogyan képesek minderre a kiemelt alakok.

Asztrológiai megfelelője: Plútó és az Uránusz erős helyzete a képletben az „őserő”. Továbbá, hogy a Mars-Plútó harmonikus aspektus is erről szól. Figyelem, ha a planéták maguk között, és „befogtak” egy diszharmonikus fényszöget, az esetleges nemes ügy brutális, hatalomvágyó, szentségtörő, és könyörtelen attitűdöket von maga után!

Hasznos idézet: „Ha más nem volna bolond, mi lennénk azok.” /William Blake/

Hírességek: Bruce Lee, Margaret Thatcher, Albert Schweitzer (Plútó), Abraham Lincoln, Winston Churchill, V. van Gogh (Uránusz); Albert Einstein, J. Broz Tito, M. Dietrich, T. A. Edison, Abdul Baha, H. de Balzach, Radnóti Miklós (Mars-Plútó harmonikus).

F

FAMILIÁRIS (családszerető) szó önmagában a családok válsága idején is érdekes lehet! Valójában értelmes szó, de mégis nehéz behatárolni. Itt úgy is értendő, a mama kedvence, vagy a retyerutyája szent és sérthetetlen. Senki más nem áll közel hozzá, csak a családja. Ezt jelenti dióhéjban – momentán tőlem. Lehetne akár több gondolat is ide, de ennyi elég!

Asztrológiai megfelelője: tulajdonképpen a Rák és a Szűz jegyben álló Hold ,az nagy általános tapasztalat alapján. Mert mindegyik jegyben előfordul az aggodalmaskodás, gondoskodás, féltés és óvás, és megannyi rokon értelmű szó vita tárgyát sem képezheti!

Hasznos idézet: „A buzgó méhecske nem ér rá szenvedni.”

Hírességek: Madonna, Judie Foster, Jean-Claude Van Damme, R. Burton, Eva Braun (Szűz Hold); Shakira, Penelope Cruz, H. Ford, R. Polanski, O. Bin Laden (Rák Hold); IV. Házban a Hold D. Maradona, S. Allende, M. Jackson; 6. Házban a Hold W. Allen, J. Garland, de Sade márki, L. de Funes

 

FÉLTÉKENY szó tág értelmet kapott, de valójában mindenkinek erről csak egy téma jut az eszébe! Nos, ide sorolható az irigy (mások sikerére), vagy a kishitű. A megalázott is, de ez már nem az ő bűne, hanem azé, aki játszik mások érzéseivel. Két véglete van, ettől őrül meg az egyik, másiknak meg vastag bőr van a képén, gyökér egy szó!

Asztrológiai megfelelője: itt is olyan jegyek dominálnak, melyekben a cél szentesíti az eszközt szellemében „még, még, még, ennyi nem elég” olyan természetes, mint másnak a levegő .Ezek a Bika, Skorpió, és (ki nem mondottan) a Mérleg . A féltékenységben az a szörnyű, hogy nem csak a másikat teszi tönkre, önmagát is egy életre leminősíti mindezzel! Amúgy meg tény az is, mindenki féltékeny, csak mindenki másképpen.

Hasznos idézet: „Az élet oly rövid, hogy az ember ne fossza meg magát az örömtől, még ha az öröm veszélyt is rejteget.” (Stendhal)

Hírességek: Teréz anya, Che Guevara, Bill Clinton, Elton John (Bika); Jennifer Lopez, R. Williams, Ben Affleck, G. Depardieu, E. Murphy (Skorpió); S. Stallone, Cicciolina, J. Sztálin, Marie Antoinette (Mérleg).

G

GÁTLÁSOS szó tartalmi jelentését azért érdemes kiemelni, mert sok félénk, nehézkes és bátortalan embernek kell valamiféle iránytű. Tehát, nem szégyen, hogy anyámasszony katonáit sorba állítjuk, és betekinthetünk – mint eddig – ki van még ott! Kiderülhet – prominensek alapján -,hogy van innen is kiút !Hogyan is van kiút?

Asztrológiai megfelelője: konkrét formában a Szaturnusz a kérdés útmutatója. Gyakorlatilag egyszerű a helyzet, mert Szaturnusz az Első Házban, és máris kész az egyenlet. Depressziónál írtam ide soroljuk a Nap/Hold negatív aspektusát a Szaturnusszal.

Hasznos idézet: „Tudni kell, hogy a szenvedés az elkövetett tettekben rejtőzik. Ezekért a tettekért az emberen kívül senki sem felelős. A szenvedés pedig arra való, hogy az embert felébressze.”

Hírességek: J. Lennon, K. Marx, Sai Baba, Egerszegi Krisztina, Markos György, W. Shakespeare, Diana hercegnő, É. Zola, W. I. Lenin, A. Hopkins, J. Carter, azaz I. Házban a Szaturnusz 1989. X. 23 Magyar Köztársaság esetében is ez a helyzet. (Lásd. még a depressziónál, a Nap/Hold-Szaturnusz embereket).

 

GONDTALAN szó fontos láncszem a földi paradicsomban. Kérdezik tőlem is, van-e a horoszkópban ilyen „jelzés”,ha igen, hol és mi az? Nos, a gyakorlatias ember a gondtalan. „Boldogok a lelki szegények, mert övék a mennyek országa” is gondtalan, csak nem ugyanaz! Tehát, a gondtalanság abból áll, gyakorlati tapasztalatokat kell szerezni az életben. Ennyi!

Asztrológiai megfelelője: két lábon állás a Földön, és ennek nyomatékot is ad az a tény, hogy a Szaturnusz a Föld jegyekben van jelen a horoszkópunkban. Vagyis, Bika, Szűz, és a Bak jegyben, fogjuk rá, hogy „előnyt élveznek” azok, akiknek itt található.

Hasznos idézet: „Ne kívánd, hogy az események úgy történjenek, ahogy neked tetszik. Elégedj meg azzal, hogy a dolgok úgy történnek, ahogy éppen történnek, és akkor eléred a belső békét.”

Hírességek: Franklin Benjamin, Vilma Rudolph, Medveczky Ádám (Bika-Szaturnusz); Kálvin János, Viktor Hugo, J. S. Bach, Rudolf Steiner (Szűz-Szaturnusz); Amundsen, G. Casanova, E. Kennedy, (Bak-Szaturnusz)

H

HARCIAS szó esetében is sok értelmezés lehet. Ide sorolhatók azok, akik így, vagy úgy vállalják egyfelől hepajt, dulakodást, verekedést,vagy  más értelemben a küzdelmet, felveszi a kesztyűt. „Ha harc, akkor legyen harc!” ennek ez a jelentése.

Asztrológiai megfelelője: jobbára a tüzes jegyűeket vesszük bele ebbe a kategóriába. Itt többféle módon lehet „osztályozni”, mert a Nap-Mars harmonikus és a negatív aspektusaik között lehet különbség. Magam is kíváncsi lettem a személyek kutatása során, hogy bár mindegyik vitte ezzel-azzal valamire, de nem posztom eldönteni, hogy ez jó, vagy rossz.

Hasznos idézet: „Készen légy tehát a harcra, ha győzni akarsz. Küzdelem nélkül a türelem koronáját el nem nyerheted. Ha nem akarsz tűrni, akkor megkoronáztatni sem akarsz. Ha pedig a koronát kívánod, emberül küzdj és békével tűrj.” (Kempis Tamás)

Hírességek: F. Schubert, I. Bergman, A. Delon, E. Hemingway, Darnyi Tamás, E. Caruso, W. Churchill, Papp László (Nap-Mars harmonikus); Károlyi Mihály, Balczó A., Demszky G., M. Ravel, G. Galilei, Radnóti Miklós, Cassius M. Clay (Nap-Mars diszharmonikus.)

 

HÍRNEVES szó is adta magát, mert ha az előző fejezetben arról volt szó, hogy negatív aspektusban is lehet tenni valamit az asztalra akkor  mi van, amikor „eleve elrendeltetett”, a születése pillanatától így tudni véljük: ez az ember akar valamit! Akinek égetni valóan rossz „kölyke” van, és szülőknek mégis el kell hinnie: valami van, de (még) nem az igazi!

Asztrológiai megfelelője: igazán nincs sok, és meglehetősen egyszerű! Vagyis, sajátjába bárki beletekint – van éppen ott, ahol van a jelölője – és azt látja, nála is a Hold az Oroszlánban, vagy még a X. Házban van (így főleg Oroszlánban is, pl.) ez, bizony király!

Hasznos idézet: „Hol van a zsidók királya, aki megszületett? Mert láttuk az ő csillagát napkeleten, és azért jövénk, hogy tisztességet tegyünk néki.”

Hírességek: Julia Roberts, Mahatma Gandhi (X. Ház is), Tom Cruise, Paris Hilton, Cristiano Ronaldo, Tom Hanks, Paul McCartney, Patrick Swayze (Oroszlán Hold); Hillary Clinton, Thomas Mann, Antony Hopkins, Eva Braun, Tina Turner, Nancy Reagen, Audrey Hepburn, Salvador Dali, Mindszenty József (Hold, a X. Házban)

I

INDISZKRÉT értelmezése – asztrológiai tapasztalatok szerint – szinte létkérdés lett. A nevelhetetlen, az olykor modortalan, és akinek nem volt gyerekszobája, még akkor is, ha volt, kissé gáz! De valamiért mégis porondra, piadesztálra kerül. Nos, tudni kell valamit kezdeni önmagának önmagával és vele a környezetének is, ha már e jegyben született. Lássuk!

Asztrológiai megfelelője: tehát titokszegő akarva, vagy akaratlanul. A hagyomány szerint ebben a két főkolompos az Ikrek és a Skorpió. Ikrek esetében, a Merkúr az uralkodója, ami a tolvajok bolygója is (pl. elszereti, lenyúlja mások párját, kedvesét, pénzét, stb.). Égisze alá tartozik a sajtó is, de ebben az esetben ez nem szorul magyarázatra. Skorpiónál a „sötét ló” effektus ül, ennyi elég, így is beszédes.Nem?!

Hasznos idézet: „Ne szólj szám, nem fáj fejem!” Ennyi!

Hírességek: Angelina Jolie, M. Monroe, J. Depp, Che Guevara, J. F. Kennedy, Kylie Minogue, Naomi Campbell, H. Klum, (Ikrek); Julia Roberts, L. DiCaprio, S. Marceau, Picasso, A. Delon, Meg Ryan, M. Antoinette, Voltaire, E. Ramazzotti, A. Lear (Skorpió).

 

INDIVIDUALISTA szó azért került fel nálam a listára, hogy szóljak, a Vízöntő korszakban egyes embereket, helyzeteiket észre kéne már venni. Az eddigi világnézet, felfogás átalakult, vagy átalakulóban. Nehogy már  „bolondnak” nézzük azt, aki lehet, hogy jóval előbbre jár nálunk. Ő az , aki végre megmutatja az új beállítottságot,még ha ez  nem is tetszik mindig…

Asztrológiai megfelelője: nem kell sokat agyalni rajta, mert ordít a Vízöntő jegye, így nem csak a Nap jegyét, hanem Holdját is itt találni, sőt itt lehet még az ascendens is. Meglátásom szerint ( pár asztrológussal egyetemben) Uránusz a X. Házban is ezt sejteti.

Hasznos idézet: „Ha felebarátunkat úgy kell szeretnünk, mint önmagunkat, jogos, hogy magunkat legalább úgy szeressük, mint a felebarátot.”

Hírességek: N. Sarkozy, R. Williams, J. Aniston, J. Timberlake, Shakira, Paris Hilton, T. Edison, P. Collins, C. Darwin, Jókai Mór (Vízöntők); J. Washinston, G. D’Estaing, Karl Marx (Vízöntő ASC); B. J. Spears, B. Willis, J. Lennon, R. Crowe, S. Bullock, W. Allen, V. Beckham, Voltaire (Vízöntő Hold); Götz Anna, Balczó András, Amundsen, Horthy Miklós, Anna Frank, Elton John, (X. Házban az Uránusz)

J

JÓL MEGFIGYELI A FEJLEMÉNYEKET ember is fontos! A kor embere, akinek valahol elől kell járnia. Körünkben kiváló felderítőként van jelen. Elévülhetetlen érdemeket tud szerezni más, csetlő-botló embertársával kapcsolatban. Kutató típus!

Asztrológiai megfelelője: megint csak a Szűz „alapjáratban”! Ide tartozik még a Skorpió is, valamint e két csillagjegynek az összes fényszöge, így beleértve a kellemetlent is. Vagyis, a Merkúr-Plútó oknyomozói (élet)pályákra, helyzetekre hajlamosít ízig-vérig.

Hasznos idézet: „Bizalmas érintkezésből fakad a leggyöngédebb barátság, de belőle ered a legerősebb gyűlölet is.” (Rivarol)

Hírességek: J. Lennon, Mia Ferrow, Ava Gardner, Károlyi Mihály, Hamvas Béla, A. Delon, (Merkúr-Plútó diszh,); Bartó Béla, W. A. Mozart, Diana Ross, C. Atnavour, Kálvin János, E. Hemingway, Baktay Ervin, T. A. Edison, Márkus László (Merkúr-Plútó harm.)

 

JAVÍTHATATLAN ember esetében más szavakkal,rossz fát tesz a tűzre. Nem megy a szomszédba egy csínytevésért, mondhatjuk úgy is gonoszkodik, és ezzel azokat akarja bosszantani, akik kiforgatják a szavait. Lehet ez már nála egy beidegződés is. Elképzelhető, hogy nem  szándékos, de a dolgokon nincs mit szépíteni.

Asztrológiai megfelelője: egyértelműen a negatív aspektus mögé bújt a jelenség. Ha Merkúr-Szaturnusz diszharmonikus áll valakinek a képletében, akkor beszélhetünk leginkább ilyesmiről. Kommunikációs zavarokkal kezdődik, elszólásokból és ez tudatos félreértést, vagy tudattalan félreértéseket produkál. Neki csak ennyi,hogy baj legyen...

Hasznos idézet: „Húsz ember közül tizenkilenc rosszat beszél rólunk, s a jót a huszadik rosszul mondja el.” (Rivarol)

Hírességek: J. Lennon, Ringo Star, Willi Brandt, Henry Kissinger, Károlyi Mihály, C. Chaplin, Tőkés László, Götz Anna, C. Coco, Demszky Gábor, (Merkúr-Szaturnusz diszh.)

K

KUKACOSKODÓ szó is olyan, amit napi szinten érzékelünk magunkban, és észrevesszük másokban. Ha tetszik, ha nem, ez egy kicsinyeskedő gesztus, melyről nyugodt lelkiismerettel mondhatjuk, szükséges rossz. Bár negatív a jelentése, mégis vannak esetek, amikor be kell vetni, hogy egy (nemes) célra lehessen figyelni. Lásd mentős a kicsire is ad (pl. ezzel esélyt).

Asztrológiai megfelelője: érdemeik elismerése mellett, mert senki sem tökéletes, aki embernek születik. Az általam is nagyra becsült Szűz, Bak egyértelműen erről nevezetes. Mások, de jó maguk is nehezen viselik el ezt az időrabló pepecselést. Rák esetében is gyakori, ám ők nyafogó hangon, világfájdalmat színlelve teszik mindezt, főleg amikor a Merkúr e jegyekben „támadott”.

Hasznos idézet: „Élvezz és hagyj mást is élvezni, anélkül hogy akár magadat, akár mást bajba kevernél.”

Hírességek: A. Eiffel, A. Szolzsenyicin, H. Boll, Myra Kingsley, (Merkúr-Bak); Tracy Marks, William Fulkner, Kovács István (Koko), Anton Dvorák, L. Berstein, G. Garbo, Augusztus császár, Ingrid Bergman, (Szűz-Merkúr); Eötvös Loránd, USA Függetlenségi Nyilatkozat, Béres Ilona, Menzel Nigel (Merkúr-Rák);

 

KÖVETKEZETLEN szó is sokféle jelentést takar. Lehet ezt mondani a kiszámíthatatlanra, a szeszélyesre, a rapszodikusra. Van megannyi rokon értelmű szó arra, hogy úgy jó maga,de a környezete  is sokszor nem tud mit kezdeni  e rigolyával. Talán, ha most szembesül vele, akkor akár a „nagy nevek” segítségével is könnyebb lesz a következetesség kialakítása.

Asztrológiai megfelelője: a kombináció tekintetében egyértelműen a Hold-Merkúr közötti diszharmóniát jelölik meg a szakemberek,de személyes tapasztalatom is ez. Leginkább akkor, amikor a Hold, a Rák jegyben „fogja be” a Merkúrt. Vagy a Merkúr, az Ikrekben van és kapja derékba (kvadrátba, azaz 90°-ba) a Hold valahonnan!

Hasznos idézet: „Csak kétféle ember él: az igaz, aki azt hiszi, hogy bűnös, és a bűnös, aki azt hiszi, hogy igaz.”

Hírességek: J. Lennon, O. Cromwell, M. Monroe, Szűcs Judit, Ringo Star, A. Schweitzer, Viktor Hugo, J.S. Bach, gr. Tisza István, Torgyán József (Hold-Merkúr diszh.);

L

LELKIISMERETES jelentését nézve az erkölcsi kérdéseket kell(ene) szemügyre venni. Feltehetően, amikor pár élére állított szó után,az ember szeretné tudni hol is áll nála az etika. Ebben a szóba benne van a korrekt, a derék és igaz (ember) jelző, és a tudata – tapasztaltam – sokuknál megnyugvást jelent(ett)!

Asztrológiai megfelelője: Nap a tűz jelekben, így Kos, Oroszlán, Nyilas jó esetben, valamint az járja, hogy a Kos/Mars is erről szól. Mélyebben, azaz aspektus tekintetében a Nap-Mars harmonikus kapcsolódása a favorit.

Hasznos idézet:„Csak az igazság szeretetreméltó. Így van. Magában véve azonban ez még nem elég.” (Joubert)

Hírességek: Kőbán Rita, Csollány Szilveszter (Kos); Balczó András, Básti Juli (Oroszlán); Törőcsik Mari, Gárdonyi Géza (Nyilas); F. Schubert, Ferenc József, Carolin monacói hercegnő, (Mars/Kos); A. Schweitzer, Anna Frank, Rudolf Steiner (Nap-Mars)

 

LERÁZHATATLAN szó, és a tett azért került fel a listámra, mivel gyakori szóhasználat az „energiavámpír”. Ez már-már erőszakos mértékű,és  úgy tűnik kivédhetetlen állapot. Mondjam azt, hogy „kutyaharapást szőrével”? Mondom! Ha jó maga  a vámpír, akkor most magára ismerhet, aki pedig nem ismeri fel magában ezt a jelzőt, mivel  nem „rendelkezik” ilyennel, az képzelje el az efféle hírességeket - kiváló gyógyszer!

Asztrológiai megfelelője: itt mindig azon a hangsúly, hogy az életerő (Nap), és a váratlanul előállt helyzet (Uránusz) milyen nyomot hagy az emberben. Ez általában, egy pillanat műve, a makacssághoz, csökönyösséghez hasonlatos jelenség (Bika), és vagy tudunk vele mit kezdeni, vagy nem! Nap-Uránusz esetében látszik esély arra, hogy ha valaki, valami lekapcsolja az „áramkörről” megszűnik a „tapadás”! Viszont a Skorpió, Bika esetében ez nem, vagy soha!

Hasznos idézet: „Az élet híd. Menj rajta keresztül, de ne építs rá házat.” (Ismeretlen hindu bölcs).

Hírességek: Napóleon, Luis de Funes, E. Fittipaldi, Radnóti Miklós, Kondor Katalin, Pilinszky János, II. Rákóczi Ferenc, Sugár András, Cellini Benvenuto, Maria Antoinette, Dalai láma, Mezei Mária, Széchenyi István, Szenes Andrea, Joseph Weissenburg, Kovács István (Koko), és itt csakis a Nap-Uránusz kellemes, és kellemetlen aspektusaik a tükör.

M

MAGASAN HORDJA AZ ORRÁT azaz ember, aki arra is büszke, amire normális helyzetben inkább nem kéne. Kétséget ki nem zárhatóan, ha egy hiú emberrel találkozunk, vagy jó magában ezek után felfedezi, lehet még büszke is erre! Vagyis, aki nagyra tartja magát, nem ugyanaz,mint akit nagyra lehet tartani, lehet akár 150 cm magas is! Az is elképzelhető, hogy egészséges önértékelése feljogosítja arra, hogy az orrát  „magasabban hordja” nálunk.

Asztrológiai megfelelője: Oroszlán esetében akkor van ez,  amikor a Nap bár az 5. Házban áll, de támadott. Jupiter, főleg ugyanebben a jegyben, természetesen diszharmonikusan, akkor máris kész a „diagnózis”. Vénusz, a Bika, és a Mérleg jegyben, vagy még a 2. Házban, vagy a VII. Házban negatív fényszöggel, ez is erről szól.

Hasznos idézet: „Ha a Nap-szülött nem képes saját belső energiái fölött uralkodni, erőszakos zsarnokká válik.”

Hírességek: Rimszkij-Korszakov, L. da Vinci, Hamvas Béla, Rátonyi Hajnal, Weöres Sándor, Anna Frank, II. János, Pál, A. Vespucci, II. Rákóczi Ferenc, (Bika-Vénusz); Nero (Vénusz-2. Ház); A. Hitchcock, Jákó Vera, C. Coco, Demszky Gábor,  (Nap-Oroszlán); Balczó András, Torgyán József, Bellini Vicenzo, (Vénusz-Mérleg); H. Clinton, Maria Antoinette, Mester Oscar (5. Ház Nap).

 

MÉRTÉKTARTÓ mindig aktuális, mert önfegyelmezettségre mindenkinek szüksége lehet, és a képletben ennek felismerése igazi Piramis-alkotás. Olyan érdem, ami önmaga és mások számára is megkérdőjelezhetetlen, mondhatni azt is boldogság-bonbon! Aki élete során moderált, józan és mértékletes, ne mondja senki rá, hogy egy filléres figura!

Asztrológiai megfelelője: ez sem lehet mindenki, de szükséges tanulni valakitől. Azért hoztam ezt a példát is, mert bárki végigzongorázhatja saját érdekében, és láthatja, hogy léptéket tartva is lehet elégedett.  A szó nem gazdagságról regél, hanem valamiféle boldogságról, amit nem kötnek ezek az orrunkra, hanem elvannak jól, és a receptet se tudják elmondani…Ők a Szüzek, és a Bakok!

Hasznos idézet: „Nem a gazdagok boldogok: a boldogok gazdagok.” (Halm)

Hírességek: Teréz anya, Cameron Diaz, Sean Connery, Richard Gere, Sophia Loren, Jean-Michel Jarre, Stephen King, Greta Garbo, Agatha Christie (Szűz); Isaac Newton, Nostradamus, Kevin Costner, Anthony Hopkins, Michael Schumacher, Tiger Woods, Moliere (Bak).

N

NAGYSTÍLŰ megint adja magát az előző után! Vagyis, aki fényűző életet él, annak az fel sem tűnik! Jelölőik szerint, nekik rendkívül fontos a pénz, az anyagiak, és a vagyon. Ennek van némi valóság alapja, de arról szó sincs, hogy minden esetben „a fogához verné a garast vagy önző módon harácsol”.lehetnek akár gavallérok, nagyvonalúak, mondjuk úgy is, talpig úriemberek. Csak nem mindig ismerik a mértéket…

Asztrológiai megfelelője: valójában itt sincs nehéz helyzet, mert a Bika, Oroszlán, valamint a Mérleg mindenképpen e témában kitűnik. Magam hajlok arra, hogy itt a Hold, vagy az ascendens is számít, mert az évek során azt tapasztaltam, olyan jegy, amely cseppet sem híres a gazdagságról (Halak, pl.) mitől olyan bőkezű, Krőzus. Érdemesnek találtam, hogy utána járjak…

Hasznos idézet: „Aki hóból formálja meg élete nagy művét, annak minden napkeltétől rettegnie kell.”

Hírességek: Orson Welles, Salvador Dali, II. János, Pál (Bika-Nap); Barack Obama, I. Napóleon, Demszky Gábor(Oroszlán-Nap); John Lennon, Luciano Pavarotti (Mérleg-Nap). Elton John-nak Kos Napja van, Teréz anya Szűz Napja van, de Bika Holdú mindkettő. Elviekben egyik se illene bele a fényűző képbe Napja szerint, de nagystílű lett. A másik valóban nagyvonalúan lemondott a fényűzésről, és lett az, aki, stb.

 

NYAFOGÓ az örök elégedetlen! Nincs is jobb szó rá, energiavámpír, a régmúlt, és napjaink vámszedői. Amikor már nincs semmi örömforrás, hogy egy utolsó érzést kicsikarjon önmagából, hogy figyelmet kapjon, ezzel jelenik meg a színen, és végzi nem éppen áldásos tevékenységét. Célját mindig eléri, azaz nem érti senki mitől kimerült!

Asztrológiai megfelelője: Rák jegyűek! Hozzá kell tenni, hogy gyakran a Halak is méltó társa a felsorakoztatáskor. Hold a saját jegyében, és a Mérlegben diszharmonikusan áll a Szaturnusszal. Akinek ilyenje van, az bátran nézzen önmagába. Nem biztos, hogy sikerül felismerni elsőre, de ha mégis, akkor erőnlétileg meg kell látszódnia - a környezetében!

Hasznos idézet: „Aki úgy él a dzsungelben, mintha Éden kertjében pihenne, nem csodálkozhat rajta, ha vipera mar bele.”

Hírességek: Szinetár Dóra, Götz Anna, Szűcs Judit, Tőkés László, C. Aznavour, I. Bergman, G. Galilei, Rátonyi Hajnal, Marilyn Monroe (Hold-Szaturnusz).

O, Ö

OPTIMISTA a legszimpatikusabb negatív szó – szerintem! Mert az is kimondja, aki közelebb leledzik a béka fenekéhez, mint csillagos éghez. Viszont, a derűlátáshoz éppen elegendő. Amikor valakiben tombol a vidámság, mosoly kerül az ábrázatára, soha nem tudjuk meg igazán igaz-e, vagy hamis, de ha a pokol tornácán is azt mondja: abban bízom, ez csak egy rossz álom, és elmúlik…akkor biztos, hogy ő lesz az!

Asztrológiai megfelelője: legtöbbnyire a tüzes jegyben a Jupiter! Másik esetben pedig, hogy a Nap-Jupiter harmonikus fényszöget alkot egymással, ők volnának a kedélyesek! Ha netán ellenkezőjét tapasztalja, akkor jusson eszébe ez, hátha segít. Ha nem, akkor nem!

Hasznos idézet: Az a baj az emberekkel, hogy a hazugságot nem szeretik, az igazságot meg nem bírjak.”

Hírességek: Sarah Berhard, Bartók Béla, J. B. Tito, M. Dietrich, Tőkés László, Márkus László, Salvador Dali, Mindszenty József, A. Vespucci (Kos-Jupiter); Diana Ross, C. Deneuve, Amundsen, Klaus M. Brandauer, G. Galilei, Horn Gyula, (Oroszlán-Jupiter); C. Aznavour, Kálvin János, Carl F. Weizsecker, (Nyilas, Jupiter); E. Hemingway, Vilma Rudolph, Darnyi Tamás, Lang Györgyi, Menzel, Nigel, Béky László, (Nap-Jupiter harm).

 

ÖNTELT számára nincs akadály! Egy hasonlat a példa kedvéért – nem tudom mitől, de kiváló – mi magyarok hetykén felemlegetjük legendás „focinagyhatalom”múltunkat, és miközben nagyra vagyunk vele, a valóság egyértelműen az ellenkezője. Lovas nemzet vagyunk, mondjuk bőszen – és a honfoglalás óta nincsenek lovas sikereink – és amúgy  le kéne szállni már a magas lóról!

Asztrológiai megfelelője: Oroszlán! Vagyis, ha e jegyben kap diszharmonikus fényszöget, le sem tagadhatja. Szintén „utazzunk” aspektusokban. Hold és a Jupiter keresztezik egymást, akkor itt is az járja, hogy érvényes a „szabály”. Hold az Oroszlánban,ha így kapja a negatív fényszöget, akkor még teljesebb az ábra!

Hasznos idézet: „Vannak emberek, akiknek jól illik a hiba, másokat meg elrútítanak jó tulajdonságaik.” (La Rochefoucauld).

Hírességek: Nero (Oroszlán Hold is), A. Hitchcock, Hamvas Béla, Ringo Star, Vilma Rudolph, Anna Frank, G. Galilei, G. Casanova, A. Vespucci, E. Fittipaldi, Torgyán József, F. Hundertwasser festő, gr. Széchenyi István (Hold-Jupiter diszh.)

P

PÁRTATLAN is aktuális! Mert senki sem járhat jól, ha valamelyik párhoz csatlakozik! Nem arról van szó, hogy a sör jobb, vagy a bor! Hanem, ha valaki ezt „ne ölj, és butíts”, vagy „ne dönts nyomorba” előítélet mentesen hangoztatja. Vajon ki lenne az, akire rá lehet sütni ezt az ismertetőjegyet, még akkor is, ha senki se hallgatja meg a véleményüket. No, de őszintén, nincs igazam? Nézzünk utána, rögvest!

Asztrológiai megfelelője: első helyen ebben a tradicionális hagyományok szerint a Mérleg lenne, de azért szükséges a kiegészítés, mert ez így kevés! Nap, azzal hogy a Szaturnusszal, Jupiterrel harmonikus aspektusban áll, van benne ilyen (jó) eshetőség. Itt negatív értelemben is jegyzik, de talán érdemes lenne őket is kiemelni viszonyításra!

Hasznos idézet: „Az egyetlen hiba, amit jóvátenni nem lehet, a gyengeség.” (La Rochefoucauld).

Hírességek: Tisza István, gróf, Szokolay Ottó, A. Szolzsenyicin, J. Carreras, Ybl Miklós, D. Maradona, (Nap-Szaturnusz harm.); Torgyán József, Cellini Benvenuto, Messter Oskar, Dalai láma (Nap-Jupiter harm.) A. Eiffel, Kondor Katalin, Bolyai János, G. Verdi, (Nap-Szaturnusz diszh.); II. Rákóczi Ferenc, Kodály Zoltán, (Nap-Jupiter diszh.)

 

POFÁTLAN is azért került tematikusan az én látókörömbe, mert a pimaszság már olyan határtalan, hogy ki lehet jelenteni itt a világbéke, a népek egyesítése megtörtént!  Egy hétköznapi példa: a TV-ben egy sportriporter szemrebbenés nélkül világgá harsoghatja azt, hogy: ez egy pimasz csel volt, és pofátlanul könnyedén oldotta meg a helyzetet! A nép, pedig láss csodát, állva tapsol a mutatványnak. Van olyan is, amin tényleg nem lehet elmenni,de az már maradjon magánügy…nahát, ilyet állítani! Lehet, jól is elsülhet…

Asztrológiai megfelelője: nos, az Ikrekről állítható, amikor nem képes a nyelvét tartani! De konkrét minőségében a Merkúr a Kosban, vagy a Mars az Ikrekben a leglátványosabb „jelentés” erről a nem átlagos dologról, mondhatni kirívó jelenség is!

Hasznos idézet: „Az erényeket elnyeli az érdek, akárcsak a folyókat a tenger.” (La Rochefoucauld)

Hírességek: A. Einstein, C. Chaplin, L. da Vinci, Tőkés László, V. I. Lenin, Mindszenty József, (Merkúr, a Kosban); L. von Beethoven, Hamvas Béla, Conan Doyle, Abdul Baha, (Mars, az Ikrekben).

R

ROKONSZENVES ilyennek gondolja mindenki önmagát! Előveszi  a legbájosabb profilját, valósággal lehengerli a környezetét. Lényeg, hogy a dolog azzal, hogy attraktív, kívánatos és gusztusos, aki ilyen, annak szabad a pálya! Az egyszerű természet adta szépség sem örökéletű, egyszer csak megjelenik a ránc a bőrön. Más kitarthat egy választási ciklus végéig, amíg el nem fogy a pénz, de ez már egy más történet! A bájos mosoly megfagyott arcon, üres zsebbel a rokonszenv egy petákot sem ér…

Asztrológiai megfelelője: hagyomány szerint a Bika, és a Mérleg, mert feltehetően a Vénusz égisze alatt rendeződött alá el a képesség. Nap, együtt áll a Vénusszal,a kedvességet, a kedveskedés hivatott megvilágosítani. Van olyan is, hogy a Vénusz a Holddal, Jupiterrel harmonikus aspektusban is a rokonszenvről árulkodik.

Hasznos idézet: „Az a nap, amikor nem nevetünk, számunkra elveszett.” (Chamfort)

Hírességek: J. Travolta, I. Bergman, C. Chaplin, Amundsen, C. Coco, Ringo Star, Klaus. M. Brandauer, Lang Györgyi, Radnóti Miklós, F. Chopin (Nap-Vénusz konj.)

 

ROBBANÉKONY is a történethez tartozik, ez is az életből kiragadott pillanat. Nekünk, embereknek, ahogy a sikereink egyenes arányban vannak a hatalommal, nem kell körénk akna, hogy megvédjük magunkat. Amint elmúlik a varázs (pl. szépség), a mítosz (pl. 007 ügynökkép) heves reakciókkal kell megvédeni azt, amit azoknak köszönhetünk, akiket darabokban szeretnénk látni. Na, ne má’… de ugyan miért is?

Asztrológiai megfelelője: ezt is megvitattam pár szakemberrel, hogy valóban igaz-e azaz állítás, ingerlés után mikor, hol is robban a bomba! Nap-Mars konfigurációkat említették, és magam is utánajártam, és negyed százada váltig állítom helytálló. Mars, a Kosban, és a Skorpióban is a hevességről papol.

Hasznos idézet: „És az ember megismerte feleségét, Évát...”. Ugyanazt jelenti, amikor is „És az asszony megismerte férjét, Ádámot…” Ennyi!

Hírességek: Ferenc József, A. Dürrer, Jankovics Marcell, (Kos, Mars); Károlyi Mihály, Hamvas Béla, Tőkés László, Szinetár Dóra, Balczó András, Demszky Gábor, Niki Lauda, Radnóti Miklós, Emerson Fittipaldi, (Nap-Mars diszh.); Sugár András, Halley Edmond, Diego Maradona, Hillary Clinton, Alain Delon (Skorpió) Richelieu (Mars I. Ház, Skorpió)

S

SAVANYÚSÁG is arról szól, hogy önmagát, vagy mást fanyar ábrázattal látni nem egy épületes élmény! Mintha lenne pár elintéznivaló dolog, és azt úgy kell elvégezni, hogy a háta közepére se kívánja az ember, és olyan ez, mint a citromba harapás!

Asztrológiai megfelelője: Nyilas, Ikrek lennének azok, de csak akkor, amikor a Merkúr, Mars diszharmonikusak egymással, valamint egy két bolygó ugyanígy Uránusszal derékba kapják egymást, és az elkeseredettség valahogy megállíthatatlan. Hatalmas jelentősége lehet, hogy a Jupiter, Vénusz oldja egy kellemes aspektussal ezt a diszharmonikust!

Hasznos idézet: „Nem élt, nem él, és nem is fog élni soha olyan ember, akit mindig szidnak vagy mindig dicsérnek.”

Hírességek: Torgyán József, Hillary Clinton, Som Lajos, Stern Isaac (Merkúr-Mars diszh.); D. Maradona, II. János, Pál, Béky László (Merkúr-Uránusz diszh.); W. G. Bush, Gaál István, A. von Krupp, Weöres Sándor (Mars-Uránusz diszh.)

 

SPONTÁN is az a szó, ami iskolapélda értékű! A mesterkéletlen modorával úgy tesz, mintha minden a legtermészetesebb lenne, minden körülmények között csak a ma a fontos,és holnap is lesz nap. Felszabadultan megy a maga útján, mások meg csak figyeljék a kanóc végét, ha ez így jó nekik, nemde bár?

Asztrológiai megfelelője: Nyilas, senki sem hinné! Kos a másik! Mindkét esetben elég egy kellemetlen aspektusa a Jupiternek, Marsnak és főleg a lassú bolygóktól. Ilyen esetben a spontán emberben a valóságban is emlékeztet valami a zseniális ösztönökre.

Hasznos idézet: „Aki jót tesz, ismételje újra és újra. Találjon örömet a jócselekedetben. A jó tettek felhalmozódnak és örömet adnak.”

Hírességek: A. Einstein, Rudolf Steiner (Jupiter 9. Ház), Béky László, Dr. Szepesi János (Jupiter, Kos); Al Gore, Anton Dvorák, II. János, Pál (Jupiter, Nyilasban); Jankovcs Marcell, Gábor Zsazsa (Kos, Mars); Maria Antoinette, Sugár András (Mars, I. Ház)

T

TUDOMÁNYOS HAJLAMÚ is arról nevezetes, hogy százféle nyelven mindig meg tudja magyarázni, hogy ilyen nincs, olyan sincs, csak az van, amit ő mond, és filozofikus profilban tetszelegve szkeptikus akadémiát alapít. Figyelem, ilyen dolgon nem érdemes humorizálni! Mert a nyelvújító mozgalom is úgy kezdődött, nem minden esetben filozofikus emberekben kipattant egy szikra, ezért tudom leírni én is így ezt magyarul…

Asztrológiai megfelelője: jobbára itt a Nyilas az, és az uralkodója, a Jupiter erős helyzetben. Így a 9. Házban jó, és persze ellenkező értelemben is „rávilágít”, ha ez kell, vagy szükséges valamiféle megdicsőüléshez! Persze, ezt így azért mondom, ha valakinek így, vagy úgy van, el ne szálljon önmagától, de bele se ragadjon az ábrándozásba…

Hasznos idézet: „Ha szádat hülyeség hagyja el, így egy hülyeség miatt eltévedsz, és nem fogsz átkelni a folyón. Aki, pedig hülyéskedésből egy csónakban összeül a butasággal, az a túlsó partot nem éri el.”

Hírességek: J. B. Tito, Nagy Imre, A. Einstein, D. Ross, Kálvin János, Rudolf Steiner (Jupiter, a 9. Házban); C. Aznavour, Szilágyi János, Zalatnay Sarolta, Jozef Neckermann, Carl, F. Von Weizsecker, Saint-Exupery (Nyilas, Jupiter).

 

TRÁGÁRSÁG is azért jó ide, amikor is az okos, a szép szó nem használ, akkor egy erre megfelelő szó (pl. vazze, stb.) is, az jelenti „mozdulj már!” És azonnal olyan új, profi képet tud adni önmagából, amit valóban tud is. Nyers valóság felébreszti a tunyaságából!

Asztrológiai megfelelője: nos, meg fog lepődni mindenki, hogy a Bika, és nem lesz újdonság a Kos jegyűnek ezt tudni magáról. Úgy kell elképzelni, hogy a Bika úgy vadul be, ha ingerlik (pl. arénában). Kosnál, amikor nem övé az elsőbbség, vagy parancsolnak neki. Már így van kieresztve a futószalagról, és nála is a nyelve a legnehezebb testrésze!

Hasznos idézet: „A kettészelt kukac megbocsát az ekének.”

Hírességek: Russell Crowe, Marlon Brando, Vincent van Gogh, Steven Seagal (Kos); George Clooney, Adolf Hitler, Al Pacino, Pierce Brosnan (Bika).

U

UTÁNZÓ itt a vége felé azért is kiváló tárgyalási alap, mert ez össznépi szerepjáték lett. Jól megfigyelhető, hogy az erre alkalmas emberek – hírességek – mennyire jól tudják változtatni a (szó)beszédüket, vagy a (kül)alakjukat  és nemsokára eljön az idő, amikor már éppen őket utánozzák…

Asztrológiai megfelelője: Neptunusz erős helyzete (12. Ház), még a X. Házban állva, amikor tud kezdeni valamit e képességeivel. Valamint a Merkúr is a Halak jegyben, és persze kellemes, vagy kellemetlen aspektusok „helyére teszik a szerepét”. Más szakirodalom a Rák jegyet is ide sorolják, vagy a Hold a IV. Házban állapotot is. Előnye, jól kijöhet belőle, hátránya ha nem tudja mindezt, nem tudni mire képes, ha megtudja...

Hasznos idézet: „Adjátok a férfira az oroszlán bőrét, a nőre a juh gyapját.” (W. Blacke)

Hírességek: E Caruso, Rátonyi Hajnal, Daina Ross, L. da Vinci, Ingrid Bergman (Neptunusz, a X. Házban); J. S. Bach. A. G. Bell, G. Casanova, Elton John, M. Ravel, Hamvas Béla, Rimszkij-Korszakov (Merkúr, a Halakban).

 

URALKODÓ TÍPUS is az a fajta jelenség, ami valósággal az előző rész „táptalaja”! Vagyis, a meztelen a király effektus is ráillik, még jó, hogy van mit felvenni. Ha azon szerencsések egyike – akarva akaratlanul is – aki e típusok közé csöppent, bármit is tesz ennek utána – hatalmas felelősség, még önmagára nézve is!

Asztrológiai megfelelője: X. Házban lassú bolygók azok, melyek más szakirodalomban is egyértelmű jelét adják, hogy ők lennének azok. Uránusz, Szaturnusz, Plútó az, de persze fényszögek is számítanak, hogy fejedelmi állás ez annak, aki ezt találja a képletében. Amikor a Nap  a Tízedik Házban van, jegyzik ezt az állást is. Akinek ez van, tehát becsülje meg!

Hasznos idézet: „A gyengékért gyenge voltam, az éhezőkért éheztem és a szomjazókért szomjaztam.”

Hírességek: A. Einstein, Tőkés László, J. Marais, Radnóti Miklós, Amerigo Vespucci (Nap a X. Házban), M. Dietrich, A. Delon, 1989. IX. 23-as, a Harmadik Magyar Köztársaság (Plútó, X. Ház), Baktay Ervin, L. da Vinci, L. Bernstein , Rudolf Steiner (Szaturnusz, a X: Ház), Balczó András, Horthy Miklós, A. Schweitzer (Uránusz, a X. Ház)

V

VEGETÁRIÁNUS bár szóba került az előbb más formában, de már olyan „iparág” lett, hogy képtelenség figyelmen kívül hagyni. Vajon, hogy ki lehessen jelenteni valakiről, hogy rokonságban áll a növényevő dinoszauruszokkal, manapság nem egy vicc kategória. Egyre megy, itt fő az egészség!

Asztrológiai megfelelője: itt mindenképpen az első helyen a Szűz jegyű lehet a nyerő, ennek úgy Hold, és az ASC is gyakori kísérőeleme. Szóba kell hozni ide a Bak, Bika jegyű embereket, és az én véleményem az, a Hold, ASC is számíthat is valamiképpen.

Hasznos idézet: „Valaki sietve mosakszik. Ne mondd, hogy rossz, hanem: sietve mosakszik. Valaki sok bort iszik. Ne mondd, hogy rossz, hanem: sokat iszik. Mert honnan tudod, hogy az rossz, még mielőtt az okot megvizsgáltad volna?” /Epiktétosz/

Hírességek: A. Hitler, Greta Garbo, Pablo Casals, Benjamin Franklin, L. da Vinci, Richard Gere, P. Cruz, Stevie Wonder, R. Tagore, Schirilla György, L. Ny. Tolsztoj.

 

VIDÁM szó esetében végre elérkeztem ahhoz, amikor komolyan ki lehet fejteni, hogy ez miből áll, és miről is szól igazán. Kész röhej, hogy ez is olykor olyan téma, hogy van–e ennek tudományos magyarázata? Ha nem, akkor legfeljebb nézzenek engem is bolondnak!

Asztrológiai megfelelője: egészséges Oroszlán az első! Valamint innen a Hold-Nap harmonikus aspektus, egyik valamiképpen kapcsolódjon a csillagjeggyel. Néha, az Oroszlán ascendens is, de annak is szükséges, hogy pár jelentős és erős harmonikus fényszöge legyen. Vénusz lehet még egy jegyben, persze pozitív aspektusban (Nappal, Holddal, pl.)

Hasznos idézet: „A bolond iskolája nem a szó, hanem a baj.” / Démokritosz/

Hírességek: Ötvös Gábor, Arnold Schwarzenegger, Sandra Bullock, Jean Reno, Mick Jagger, Robert De Niro, Bill Clinton, Antonio Banderas, Luis de Funes (Oroszlán).

Z

ZÁRKÓZOTT ebben az esetben azért jó tanulmányozási alany, mert a magába fordulás bármennyi időre is nem betegség, hanem állapot, vagy éppen egy helyzet. Visszahúzódás is egy oly eleme, hogy az elzárkózása során ismerheti fel akár a tehetségét is…

Asztrológiai megfelelője: itt máris a Bak az első, valamint a mellette álló jegy a Vízöntő is erről lehet híres. Gyakran szóba hozható az Oroszlán, és itt az ascendens is szóba jöhet mindenki esetében. Hold jeleknél, már nem annyira, itt csupán a Bak Hold lehet még ide besorolható, de azt is óvatosan merem kijelenteni, így annyi szó illik ide, néha itt is…

Hasznos idézet: „Ne végy fel álarcot olyannal szemben, aki rád akar nézni.”

Hírességek: Máté Péter, D. Hoffman, E. Presley, I. Newton, Nostradamus, J. Carrey, A. Hopkins, M. Schumacher, Sissi (Bak jegyűek); Mozart, Bob Marley, T. Edison, A. Rose, S. Crow, P. Collins, C. Darwin, G. Washington, K. Marx, Renoir, Kern A. (Vízöntő).

 

ZSUGORI szóban csakis az gondolkodjon el ezen, aki „érintett”! Tudni kell ez nem szentírás: de a HOROSZKÓPBAN AZ VAN, AMI LÁTSZIK, NEM AZ, AMIT LÁTNI SZERETNÉNK. Magunk között vagyunk, tehát akinek ilyen jelzése van „hallgatni arany”, és ez nem kapzsiság – így, maradjon a mi titkunk…

Asztrológiai megfelelője: az a titok, hogy a Bika, vagy a Skorpió jegy ennek a fő hordozója, valamint, hogy a személyes bolygóik a pénz házban úgy, mint a 2. vagy a 8. Házban. Volt a praxisomban olyan is, aki bár úgy élt, mint a templom egere, Plútó 2. Házban, azt jelenti „valamikor” gazdagok voltak, és mások húztak hasznot abból (pl. régi nemesi sarjak, vagy elváltak, és a párja kiforgatta a vagyonából Vénusz 8. Ház is.) Tipikus esete a szegény gazdagok példája…

Hasznos idézet: „Ha ígértél, adj; akit felbátorítottál, azon segíts.” (Babilon bölcsesség)

Hírességek: O. Cromwell (Vénusz 2. Ház), Darnyi Tamás (Plútó 2. Ház), J. Travolta (Plútó 2. Ház), F. Benjamin (Vénusz 2. Ház), L. da Vinci (Bika Vénusz), C. Deneuve (8. Ház Vénusz), Sai Baba (8. Ház Plútó), Markos György (2. Ház, Plútó), Abdul Baha (2. Ház Plútó),

 

Jó tanács: Úgy olvassa el az egészet, mint egy mesét! Azután  csak azt a részt, amiben érintett. Nem lesz kevesebb, de lehet,hogy több  azzal, ha nem várt felfedezésre jut. Majd  szedje össze magát a nem várt felfedezéstől akkor is,ha bizonyosságot nyer az „ártatlansága”. Ne feledje: Mindenki úgy él, ahogy tud, nem úgy, ahogy szeretne…

 

https://steinergergely.eoldal.hu/cikkek/nyitooldal/horoszkopja-elkesziteset-kerje-tolem....html

 

Az írás Steiner Gergely szellemi tulajdonát képezi, amelynek részben vagy egészben való közlése a szerző engedélye nélkül tilos.

 

Információ:

s.gergely@t-email.hu címen, vagy +36-30-9391-338 telefonon.

 

 

 

 (2012.09.28-tól 2013. VI. 5-ig Megtekintés: 732)

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

szótár

(Ibolya, 2012.10.03 17:55)

Szia Gergely!
Ez nagyon jó ötlet volt, egy szótár hozzád :) Így sokkal tisztábban és jobban érthető lesz,hogy pontosan mit gondolsz a mondandóddal.
Köszönet érte!

Re: szótár

(S.G, 2012.10.04 15:25)

Köszönöm!